Amnesty niet welkom in Azerbeidzjan tijdens Europese Spelen

Amnesty niet welkom in Azerbeidzjan tijdens Europese Spelen

Rapport

Amnesty International moet op het laatste moment een bezoek aan Azerbeidzjan annuleren na bericht van de autoriteiten dat Amnesty pas ná de Europese Spelen welkom is.

Het bezoek werd door Amnesty geannuleerd nadat de ambassade van Azerbeidzjan in Londen per e-mail had laten weten dat 'Azerbeidzjan niet in de positie is om de Amnesty-missie naar Bakoe op dit moment te verwelkomen’. Het bezoek had als doel de briefing Azerbaijan: the Repression Games. The voices you won’t hear at the first European Games te lanceren.

De ambassade suggereerde dat Amnesty het bezoek uitstelt tot na de Europese Spelen.

‘Het is ironisch dat een persconferentie over de inperking van de vrijheid van meningsuiting in de aanloop naar Europese Spelen nu niet kan worden georganiseerd. Dat de Azerbeidzjaanse autoriteiten het Amnesty onmogelijk maken om in Baku kritiek te uiten bevestigt het beeld van een land dat geen enkele kritiek duldt rond de Europese Spelen’, aldus Denis Krivosheev, Amnesty directeur Europa en Centraal Azië.

De aanpak van Azerbeidzjan strookt niet met het Olympisch Handvest, waarbij waarden als persvrijheid en menselijke waardigheid gerespecteerd moeten worden. Het tegenovergestelde gebeurt: deze Spelen zullen repressieve regimes wereldwijd verder aanmoedigen om grote sportevenementen te gebruiken als de weg naar internationale prestige.

Briefing Azerbaijan: the Repression Games

In de briefing Azerbaijan: the Repression Games.The voices that you won’t hear at the first European Games beschrijft Amnesty hoe journalisten, mensenrechtenverdedigers, oppositieleden en jongerenactivisten het afgelopen jaar zijn lastiggevallen, gearresteerd, gevangengezet en gemarteld. Het maatschappelijk middenveld in Azerbeidzjan is vrijwel compleet weggevaagd.

In Azerbeidzjan zitten ten minste twintig mensen gevangen omdat zij gebruik hebben gemaakt van hun vrijheid van meningsuiting. Veel activisten zijn het land ontvlucht en degenen die zijn achtergebleven zijn vaak te bang om hun mond open te doen. Er is praktisch geen onafhankelijke media: kranten en tv-zenders zijn in bezit van of worden gecontroleerd door de overheid. Sinds afgelopen zomer is de aanpak van prominente overheidscritici toegenomen. En met de Spelen in zicht, is het voorarrest van een aantal critici verlengd.

Lees meer in het Engelse persbericht.

hier niet op duwen