Amnesty karavaan moedersterfte in Sierra Leone

Amnesty karavaan moedersterfte in Sierra Leone

Uit de beweging

In de nieuwe Amnesty campagne Demand Dignity is moedersterfte een van de belangrijkste thema’s. Deze moedersterfte blijkt volgens het in september 2009 gelanceerde Amnesty rapport Out of Reach: The Cost of Maternal Health in Sierra Leone vooral in Sierra Leone een belangrijk probleem te zijn: 1 op 8 vrouwen sterft er tijdens de zwangerschap of bevalling, een van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld.

 Meestal is een post-natale bloeding de dodelijke oorzaak, maar sommigen sterven ook op weg naar het ziekenhuis in een taxi, op een motorfiets of te voet. Verder worden minder dan de helft van de bevallingen in het land door een vroedvrouw of dokter uitgevoerd en gebeuren minder dan 1 op 5 bevallingen in ziekenhuizen of gezondheidscentra.

Secretaris-generaal van Amnesty International Irene Khan veroordeelde bij de lancering van het rapport in Freetown (Sierra Leone) deze moedersterftecijfers. "…Deze statistieken tonen aan dat moedersterfte in Sierra Leone een mensenrechtenschending is die onze dringende aandacht verdient. Duizenden vrouwen en meisjes sterven omdat ze het recht op leven en gezondheid ontzegd wordt, ondanks de beloften van de regering om toegankelijke gezondheidszorg te voorzien voor alle zwangere vrouwen."

Daarnaast gaf Khan ook aan dat het enkel voorzien van extra financiële middelen geen soelaas zal brengen. Meer en diepgaandere inspanningen zijn nodig. "Geld alleen zal het probleem niet oplossen. In Sierra Leone liggen zware discriminatie en de algemene lage sociale status van vrouwen aan de basis van deze tragische moedersterftecijfers. Dit is een land waar meisjes op jonge leeftijd gedwongen worden te trouwen, geen school mogen lopen en slachtoffer zijn van seksueel geweld. De gezondheidsbehoeften van vrouwen zijn een lage prioriteit binnen het gezin en de familie, voor de gemeenschap en de regering", aldus Khan.

Lancering in Freetown

Khan’s bezoek aan Sierra Leone betekende meteen de start van Amnesty’s wereldwijde campagne tegen moedersterfte in Sierra Leone. Een ware campagne-karavaan werd er op gang geschoten die gedurende twee weken Sierra Leone doorkruiste met informatie en debatten rond moedersterfte in het land. 4 000 geïnteresseerde toeschouwers maakten de lancering van Amnesty’s moedersterfte karavaan mee in de hoofdstad Freetown, waar Irene Khan de menigte toesprak en moedersterfte veroordeelde als een mensenrechtenschending.

"Een kind krijgen zou een gelukkig moment moeten zijn in een vrouwenleven, maar voor zovele gezinnen is het een heel droevige gebeurtenis," vertelde Khan. "Maar dit hoeft niet zo te blijven. Het kan voorkomen worden. Vrouwen hoeven niet te sterven terwijl ze leven geven. Dat is de reden waarom we hier zijn," vervolgde Khan. Tijdens de lancering werden er optredens verzorgd door artiesten die in hun liederen moedersterfte bij vrouwen en meisjes aankloegen. Ook werd de campagne kracht bijgezet door actrice Omotola Jakande Ekeinde, een bekende filmster uit West-Afrika, die uiteenzette hoe moedersterfte binnen een kader van mensenrechtenschendingen past. Verder beeldden lokale toneelgroepen de gevolgen van te late medische hulp uit.

… twee weken rondreis in de rest van Sierra Leone

Na de lancering in Freetown, startte de Amnesty karavaan – een enorme gele vrachtwagen met een podium binnenin - haar twee weken durende sensibiliserende rondreis in de rest van Sierra Leone, waarbij letterlijk een forum werd gegeven, via debat en informatieverspreiding, aan het probleem van moedersterfte in de steden Kabala, Kambia, Bo en Kenema.

Meer weten?

Lees de blog over de Sierra Leone karavaan: http://livewire.amnesty.org/2009/10/06/the-end-of-the-sierra-leone-caravan/#more-1633

Auteur: 
Vrouwenrechtenteam - Annemie Van Uytven
hier niet op duwen