Amnesty International wil dat Zweden meer doet voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali
“In april 2016 werd Ahmadreza Djalali willekeurig vastgezet. Na acht jaar van onmetelijk onrecht, en nu het risico op executie weer erg hoog is, moet de Zweedse overheid dringend duidelijk maken welke stappen ze gaat zetten om dr. Djalali vrij te krijgen en om te zorgen dat er verantwoording wordt afgelegd voor de misdaden waar hij slachtoffer van werd.”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
“You left me here”
Een week geleden, op 15 juni, werd bekend dat Zweden een akkoord sloot met Iran voor een uitwisseling van gevangenen.
“Amnesty International deelt uiteraard de opluchting en vreugde van de families, vrienden en supporters van de Zweedse staatsburgers Johan Floderus en Saeed Azizi, die naar huis terug konden keren na te zijn onderworpen aan een hele reeks van mensenrechtenschendingen in Iran. Maar voor dr. Djalali en voor zijn gezin kwam het nieuws erg hard aan.”
Dr. Djalali kon vorige week zelf reageren op de Zweedse deal met een audioboodschap aan de Zweedse Eerste Minister. Daarin uit hij zijn blijdschap voor de vrijgelaten landgenoten maar zei hij ook “You left me here” en vroeg hij aan de Zweedse premier: “Why Not Me?”.
“De hartverscheurende boodschap van dr. Djalali stelt op scherp hoe de Zweedse regering – en bij uitbreiding ook de EU en andere staten – faalt om een krachtdadig antwoord te bieden op de Iraanse gijzelingspolitiek. Bovendien is er in Iran een voortdurende executiegolf aan de gang. Het risico dat dr. Djalali wordt geëxecuteerd is zeer reëel. De Zweedse regering moet dus dringend de zeilen bijstellen.”, aldus Wies De Graeve.
Vida Mehrannia, de echtgenote van dr. Djalali voerde vorige week zelf actie voor het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken en is blij dat er ook elders acties worden opgezet. Ze dankt de activisten en zegt: “Na bijna 3000 dagen lijden en onvoorstelbare kwellingen in Evin, is Ahmadreza in extreem slechte gezondheid en loopt hij een groot risico om geëxecuteerd te worden. Ondanks dat hij fysiek zo zwak is, voelt hij dat hij geen andere optie heeft dan in hongerstaking te gaan.”
“Na wat de familie en dr. Djalali de afgelopen 8 jaar is overkomen, is het van het grootste belang dat wij pal blijven staan voor zijn vrijlating, de wanhoop niet laten binnensluipen en ons solidair en strijdvaardig blijven tonen,” zegt Wies De Graeve.
Campagne om Zweden tot actie aan te zetten
Amnesty International maakt zich al langer zorgen over het gebrek aan concrete actie voor dr. Djalali door de Zweedse overheid. Al op 10 oktober 2023 startte de organisatie een petitie, naast de langerlopende petitie gericht aan de Iraanse autoriteiten. In de petitie wordt Zweden opgeroepen om nauwer samen te werken met andere staten en om publiek en diplomatiek de druk op te voeren voor de vrijlating van dr. Djalali. Daarnaast vraagt Amnesty om actie te ondernemen zodat er een einde aan de Iraanse gijzelingspolitiek komt en dat andere arbitrair vastgezette mensen met buitenlandse of dubbele nationaliteit vrijgelaten worden. Ook vraagt Amnesty International om onderzoek op te starten naar internationale misdrijven begaan door de Iraanse autoriteiten.
“De Zweedse autoriteiten moeten dringend alle mogelijke maatregelen nemen om de onmiddellijke vrijlating en terugkeer van dr. Djalali te bewerkstelligen. Amnesty International herhaalt ook zijn oproep aan de Zweedse autoriteiten om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar alle Iraanse functionarissen die verdacht worden van strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor internationale misdrijven zoals foltering, gijzeling en gedwongen verdwijning.”, besluit Wies De Graeve.