Amnesty installeert gevarenzone aan Wit-Russische ambassade in Brussel

Amnesty installeert gevarenzone aan Wit-Russische ambassade in Brussel

Persbericht

Met een visuele en symbolische actie aan de Wit-Russische ambassade in Brussel klaagt Amnesty International het brutale geweld aan tegen vreedzame demonstranten in Wit-Rusland. De mensenrechtenorganisatie installeerde op de stoep voor de ambassade een tijdelijke folter-gevarenzone met linten, affiches en enkele activisten in beschermkledij.

“De beelden en getuigenissen over het hardhandig optreden tegen demonstranten en journalisten in Wit-Rusland zijn ronduit schokkend. Er moet onmiddellijk een einde gemaakt worden aan dit geweld en het recht om vreedzaam te protesteren en de vrije meningsuiting moeten gerespecteerd worden”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Duizenden Wit-Russen trokken na de presidentsverkiezingen van 9 augustus over heel het land de straat op omdat ze de verkiezingsuitslag als vervalst beschouwen. Vreedzame protesten blijven aanhouden terwijl ze meedogenloos uit elkaar gedreven werden door de politie. De veiligheidsdiensten maakten zich schuldig aan buitensporig geweld met behulp van onder meer flitsgranaten en traangas. Duizenden demonstranten en omstaanders werden willekeurig gearresteerd.

Amnesty International en lokale mensenrechtengroepen hebben vorige week verontrustende getuigenissen opgetekend van demonstranten die zijn mishandeld en gefolterd in Wit-Russische detentiecentra. Ze werden zwaar afgeranseld, moesten zich uitkleden en werden met verkrachting bedreigd.

 

Ook verschillende journalisten werden gearresteerd, geslagen en beschoten met rubberkogels terwijl ze verslag deden van de demonstraties. Camera’s werden vernield en beeldmateriaal gewist. Volgens de Wit-Russische Journalistenvereniging zijn vele tientallen journalisten gevangengezet.

“Inzet van politiegeweld tegen vreedzaam protest is een courante praktijk geworden in Wit-Rusland. Kritiek op het beleid wordt niet getolereerd. Ook in aanloop naar de verkiezingen werden al opposanten en critici opgesloten. Amnesty International vraagt de onmiddellijke vrijlating van al wie gevangen zit omdat ze vreedzaam voor hun mening opkomen. Foltering en ander buitensporig politiegeweld moet onmiddellijk ophouden en de aantijgingen daarover moeten ernstig onderzocht worden”, besluit Lore Van Welden.

Auteur: 
Foto Copyright Greet Van Opstal