Afbeelding
AMAYA COPPENS IS VRIJ!
Goed nieuws

AMAYA COPPENS IS VRIJ!

11 juni 2019

Update 06/01/2020

Op vrijdagochtend 15 november 2019 kon je af en toe iemand horen vloeken hier op kantoor. Dat was het moment waarop we het nieuws kregen dat Amaya en 12 andere activisten opnieuw - voor een tweede keer! - gearresteerd werden door de Nicaraguaanse autoriteiten. De activisten werden aangehouden toen ze de kerk van San Miguel in Masaya verlieten. Ze brachten er water voor een groep mensen in hongerstaking. Met de hongerstaking vroeg men de vrijlating van deelnemers aan de protesten op 18 april 2018 die nog altijd gevangen zitten.

Maar vlak voor het nieuwe jaar kregen we goed nieuws! Op 30 december stuurde Amaya's nicht Justine een smsje met de boodschap dat alle 13 activisten, inclusief Amaya, vrijgelaten werden. Ook onze campaigner bevestigde dat in totaal zelfs 90 gevangenen vrijkwamen die dag. Ons team in Centraal-Amerika onderzoekt wel nog of die vrijlating al dan niet voorwaardelijk was en of de aanklachten tegen hen blijven lopen.

WAT GEBEURDE ER voordien?

In april vorig jaar braken er hevige protesten uit over de hervorming van sociale zekerheid in Nicaragua. Studenten en activisten kwamen massaal op straat. Op 22 april 2018 werd de hervormingsbeslissing door president Daniel Ortega teruggedraaid. Maar de bikkelharde repressie van de autoriteiten om de tegenstanders het zwijgen op te leggen, ging gewoon verder.

Verschillende studentenleiders en activisten werden aangehouden, onder hen de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Eva Coppens (24). De studente geneeskunde werd samen met haar kompanen in de media onder meer beschuldigd van “terrorisme”, “brandstichting”, “aanvallen” en “illegaal bezit van wapens”. Die beschuldigingen kwamen van de politie, die Amaya en de anderen zonder aanhoudingsbevel arresteerden. Het recht op vreedzame samenkomst van Amaya en andere studentenleiders werd niet gerespecteerd door de Nicaraguaanse overheid. Amnesty International schoot in actie.

HOE JOUW STEUN HET VERSCHIL MAAKTE

Boodschap van Taniya Fernando (19)

Afbeelding





TANIYA VOLGDE NET ALS AMAYA EEN INTERNATIONAAL UITWISSELINGSPROGRAMMA VOOR MIDDELBARE SCHOLEN. HOEWEL ZE ELKAAR NOOIT ONTMOETTEN, WERD TANIYA ENORM GERAAKT DOOR HET VERHAAL VAN DEZE NICARAGUAANSE STUDENTE. TANIYA NAM ZONDER AARZELEN CONTACT OP MET AMNESTY. VIA DEZE BOODSCHAP SPRAK ZE AMAYA MOED IN.

Liefste Amaya,

Je kent me niet, maar ik heb jou gedurende de laatste maanden leren kennen als iemand naar wie ik opkijk. Je bent een van de moedigste mensen die ik ken. Jij en anderen werden gevangengezet omdat jullie durfden te zeggen wat jullie dachten. Ik herinner me dat ik bij mijn lockerkastje in tranen uitbarstte toen ik bedacht wat je moest doormaken na je arrestatie. Eerst dacht ik: had je dat maar niet gedaan, dan was je nu veilig. Maar de tranen stopten toen ik me realiseerde dat ik geloof in waar jij voor vecht. Ook al heb ik je nooit ontmoet, je leerde me vanop afstand om geen afstand te nemen van onrecht.

De dingen liepen verkeerd en jij sprak je daarover uit. Met jouw moed inspireerde je anderen rond jou om ook moedig te zijn. Ze zagen allemaal wat ik nu zie: een onbevreesde en liefhebbende ziel. Op school wordt ons aangeleerd om initiatief te nemen, iets wat later in de “echte wereld” genadeloos afgestraft wordt. Ik weiger dit te aanvaarden. Bedankt om te tonen hoe we intimidatie naast ons neerleggen. Ik sta aan jouw zijde en die van jouw vrienden en andere studenten.

Hou vol! We zullen elkaar snel ontmoeten.

Taniya



Meet & greet met Amaya op ons kantoor

BEDANKT AAN IEDEREEN die de acties voor ahmed steunt! op deze manier kan amnesty de druk hoog houden op de egyptische autoriteiten om hem vrij te krijgen.

Souheila laat weten dat het haar hoop geeft: “op dagen wanneer ik het niet meer zie zitten, biedt het mij troost om te weten dat er mensen en organisaties zijn die mee actievoeren voor zijn vrijheid. Die zeggen ‘we zijn er voor je'".

Lees ook

Meer nieuws