Afbeelding
Al-Tanf vluchtelingenkamp gesloten
Goed nieuws

Al-Tanf vluchtelingenkamp gesloten

03 maart 2010

Goed nieuws voor de Palestijnse vluchtelingen die verbleven in het al-Tanf kamp op de grens tussen Irak en Syrië: het vluchtelingenkamp is nu eindelijk gesloten.

Het al-Tanf kamp, gelegen in het niemandsland op de grens tussen Irak en Syrië bood onderdak aan Palestijnen die op de vlucht waren geslagen voor het geweld in Irak in de loop van 2006. De vluchtelingen leefden er in mensonwaardige omstandigheden in overbevolkte tenten in onherbergzaam woestijngebied.

Een delegatie van Amnesty International bezocht al-Tanf in maart 2008 om de schandelijke situatie aan de kaak te stellen. De bewoners vertelden Amnesty toen over wat ze hadden meegemaakt: sommige van hen waren zelf ontvoerd en gefolterd geweest in Irak, hun familieleden werden verminkt en vermoord. Door de harde levensomstandigheden in het kamp beleefden de vluchtelingen een zoveelste trauma.

Na het bezoek publiceerde Amnesty International een rapport Al Tanf camp – Trauma continues for Palestinians fleeing Iraq en werden er overal ter wereld acties ondernomen om aandacht te vragen voor het lot van de Palestijnse vluchtelingen. Amnesty International riep regeringen wereldwijd op om deze kwetsbare vluchtelingen te hervestigen in hun land.

Ook Amnesty International Vlaanderen voerde actie door middel van briefschrijfacties en publieke actie. We riepen de Belgische overheid op om mee haar verantwoordelijkheid op te nemen en kwetsbare vluchtelingen uit Irak te ontvangen in België in het kader van hervestiging.

Hervestiging, ook in België

Hervestiging is een systeem waarbij vluchtelingen worden uitgenodigd om in een ander land een nieuw leven te beginnen. De maatregel moet een oplossing bieden voor die mensen die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst en evenmin voldoende bescherming kunnen krijgen in het land waar ze bescherming hebben gezocht.

België besloot uiteindelijk om 50 kwetsbare vluchtelingen uit Irak te hervestigen, 10 van hen waren Palestijnse vluchtelingen. Zij kwamen eind vorig jaar aan in ons land. België was dus deel van de oplossing en heeft de sluiting van het al-Tanf kamp mee mogelijk gemaakt.

Van de 1300 Palestijnse vluchtelingen die op een bepaald moment verbleven in het kamp werden uiteindelijk meer dan 1000 vluchtelingen hervestigd in een derde land. Naast België namen ook Chili, Finland, Italië, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk vluchtelingen op in hun land in het kader van hervestiging.

De laatste 60 bewoners van het kamp werden nu tijdelijk ondergebracht in het al-Hol kamp in Syrië waar de levensomstandigheden wat beter zijn. Amnesty International zal de situatie in dit vluchtelingenkamp blijven opvolgen en hoopt dat ook voor de bewoners van dit kamp snel een gepaste oplossing kan gevonden worden.

Lees ook

Meer nieuws