Afbeelding
Ahmed Samir is eindelijk vrij, maar wel onder voorwaarden
Goed nieuws

Ahmed Samir is eindelijk vrij, maar wel onder voorwaarden

09 augustus 2022

Op 30 juli 2022 is Egyptische student Ahmed Samir eindelijk vrij.

Deze tekst werd geüpdatet op 29/08/2022

Het is zaterdag 30 juli en rond 4 uur in de namiddag komt er een bericht binnen: ‘Hij is VRIJ’”. Niet veel later verschijnen de eerste foto’s op Twitter en Signal van een lachende Ahmed Samir die zijn vrienden en familie omarmt.

Sinds 10u die ochtend stond zijn familie hem op te wachten in het hete Caïro. Het enige wat telde was dat ze hem terug konden zien, hem eindelijk terug konden omhelzen.

“Het gaat goed met hem”, klinkt het bij een opgewekte Souheila, zijn verloofde uit Gent. “De afgelopen dagen spendeerde hij thuis bij familie. Ook belde hij al wat met vrienden, maar velen van hen wachten ongeduldig om eindelijk zijn stem terug te horen.”

“Dit berichtje stuurde ik Ahmed op zaterdag: Schat, is het echt gebeurd? Eergisteren was het 31 januari 2021. En gisteren een eindeloze zwarte dag die maar niet wou eindigen. Vandaag kom je vrij. Ik weet niet meer waar ik sta in ruimte of tijd. Maar ben er zeker van dat ik plots de gelukkigste persoon op Aarde ben.”

Iedereen is zo verheugd. Ook bij Amnesty België – bij al diegenen die mee campagne voerden voor Ahmeds vrijheid woelen de emoties hoog op, en worden er ook wat traantjes van blijdschap weggepikt.

Afbeelding

reisverbod

En toch kan het feest niet helemaal losbarsten. Het is zaterdag 27 augustus. Vrienden en Amnesty-activisten maken zich op om naar de luchthaven te vertrekken en hun vriend na al die tijd terug te kunnen zien. Maar het feest blijft uit: Ahmed kreeg een reisverbod. Hij zal dus niet op het vliegtuig naar Wenen stappen om zijn vrienden en partner Souheila tegemoet te komen of zijn studies te hervatten. De reden hiervoor wordt hem niet gegegeven. Ahmed Samir blijft voorlopig vrij, maar dan wel onder voorwaarden.

18 maanden lang voerden we campagne 

Amnesty zat de voorbije 18 maanden niet stil: samen met zijn partner Souheila en zijn vrienden van de Centrale Universiteit in Wenen voerden we druk uit op de Egyptische autoriteiten en hielden we aandacht op zijn zaak door protestacties, media-aandacht, lobbywerk, zichtbaarheid op campussen en in het straatbeeld. #FreeAhmedSamir, #BringBackAhmed, #NoRedCarpet4AlSisi. Het is maar een greep uit de slogans die rondgingen. 

Zijn partner en vrienden transformeerden zich – soms ongewild – tot ware mensenrechtenactivisten. Ze gingen niets uit de weg om hun vriend vrij te krijgen.

Afbeelding

“Het was alsof er een grote muur rond me stond, die nu plots afgebrokkeld is, waardoor ik weer een connectie voel met de mensen en dingen rond mij.”  - Souheila Yildiz

Wat ging er vooraf? 

Op 1 februari 2021 werd de Egyptische student gearresteerd tijdens een bezoek aan zijn thuisland. Vijf dagen lang is hij het slachtoffer van gedwongen verdwijning. Amnesty International pikte zijn verhaal op en noemde hem gewetensgevangene. Een paar maanden later werd hij officieel in beschuldiging gesteld voor het verspreiden van nepnieuws. Op 24 juni 2021 werd hij door een noodrechtbank tot 4 jaar cel veroordeeld. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk. Enkel de president kon er nog voor kiezen het verdict niet te bekrachtigen. 

In februari 2022 beslist president al-Sisi het verdict inderdaad niet te bekrachtigen en beveelt hij dat er een nieuw proces moet komen. Op 4 juli van dit jaar oordeelt de rechter in het nieuwe proces tegen Ahmed Samir Santawy dat hij alsnog 3 jaar cel krijgt.

Net geen maand later op 29 juli beslist diezelfde president Ahmed een presidentieel pardon toe te kennen. De dag erna kan hij de gevangenis verlaten. De masterstudent aan de Centraal Europese Universiteit in Wenen zat net geen 18 maanden vast.

Lees ook

Meer nieuws