Ahed Tamimi vrij maar veel andere Palestijnse kinderen nog steeds in de cel

Ahed Tamimi vrij maar veel andere Palestijnse kinderen nog steeds in de cel

Persbericht

De vrijlating van de jonge Palestijnse activiste Ahed Tamimi is goed nieuws. Ze was door het Israëlische leger gevangen gezet omdat ze twee zwaar bewapende soldaten met beschermende uitrusting had geduwd, geslagen en geschopt. Maar Israël blijft de mensenrechten van Palestijnse kinderen schenden.

De 17-jarige Ahed Tamini werd vandaag vrijgelaten, 21 dagen voor het aflopen van haar acht maanden lange celstraf, die ze onterecht had gekregen van de militaire rechtbank van Ofer op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

“Dit moet een grote opluchting zijn voor de geliefden van Ahed Tamimi. Maar hun vreugde wordt getemperd door de onrechtvaardigheid van haar opsluiting en het besef dat veel meer Palestijnse kinderen nog altijd wegkwijnen in Israëlische gevangenissen, van wie velen nochtans geen misdaad begingen”, zegt  Saleh Higazi, hoofd van het kantoor van Amnesty International in Jeruzalem.

“De vrijlating van Ahed Tamimi mag onze aandacht niet afleiden van het feit dat het Israëlische leger Palestijnse kinderen opsluit."

“De vrijlating van Ahed Tamimi mag onze aandacht niet afleiden van het feit dat het Israëlische leger Palestijnse kinderen opsluit. De onrechtvaardige opsluiting van Tamimi wijst ons er nogmaals op dat de Israëlische bezetter gebruik maakt van militaire rechtbanken om mensen te straffen die zich verzetten tegen de bezetting en de illegale nederzettingenpolitiek. Daarbij wordt geen rekening gehouden met leeftijd.”

“Honderden Palestijnse kinderen worden geconfronteerd met de barre omstandigheden en misbruiken van het Israëlische penitentiaire systeem, dat de vloer aanveegt met de principes van de jeugdrechtspraak en met de normen voor de behandeling van gevangenen”, zegt Saleh Higazi.

Ahed Tamimi werd veroordeeld voor uitlokking, zware geweldpleging en het belemmeren van Israëlische soldaten nadat een video viraal was gegaan op Facebook die toonde hoe ze op 15 december 2017 twee Israëlische soldaten duwde, sloeg en schopte in haar geboortedorp Nabi Saleh.

Ze werd gearresteerd op 19 december 2017 nadat haar moeder Nariman Tamimi, ook een prominente activiste, de beelden van het incident met de Israëlische soldaten online had gepost. Ook Nariman Tamimi werd vandaag vrijgelaten, nadat ze tot acht maanden gevangenis veroordeeld was voor gelijkaardige aanklachten.

Ondanks de vreugde die de thuiskomst van Ahed en Nariman veroorzaakt in zijn gezin, vertelde Aheds vader, Bassam Tamimi, dat hij zich zorgen blijft maken over zijn zoon Wa’ed, die in mei werd gearresteerd. De 22-jarige Wa’ed wordt vastgehouden in de militaire gevangenis van Ofer sinds hij aangeklaagd werd voor zijn protest tegen de bezetting.

“Mijn zoon blijft in een Israëlische cel zolang het proces voor de militaire rechtbank tegen hem duurt. Opnieuw een teken dat de Israëlische bezetter altijd probeert ons te straffen, omdat ons bestaan de bezetting belemmert. Daarom roep ik de internationale gemeenschap op hun verantwoordelijkheid tegenover ons volk te blijven opnemen en concrete stappen te zetten om deze eeuwige onrechtvaardigheid te beëindigen”, zegt Bassam Tamimi. “Dit is een dag van opluchting, die zal openbloeien tot geluk, hopen we, zodra deze brutale militaire bezetting uit ons leven verdwenen is.”

De video opgenomen door Nariman Tamimi toont dat de soldaten, die op de drempel stonden van de ommuurde voortuin van het gezin en zwaar bewapend waren, in staat waren Ahed Tamimi’s klappen en schoppen makkelijk af te weren.

"Haar opsluiting is een schaamteloze poging van de Israëlische autoriteiten om iedereen te intimideren die het aandurft de aanhoudende, brutale repressie van de bezettingsmacht aan te vechten.”

“Ahed Tamimi werd vrijgelaten na een onrechtvaardige gevangenisstraf, die gebaseerd was op de belachelijke veronderstelling dat zij een gevaar vormde voor gewapende en zwaar beschermde soldaten”, zegt Saleh Higazi. “De werkelijkheid is dat haar opsluiting een schaamteloze poging is van de Israëlische autoriteiten om iedereen te intimideren die het aandurft de aanhoudende, brutale repressie van de bezettingsmacht aan te vechten.”

Het Israëlische leger klaagt elk jaar honderden Palestijnse kinderen aan voor militaire rechtbanken, dikwijls nadat ze zijn gearresteerd bij nachtelijke raids en systematisch zijn onderworpen aan mishandelingen. Ze worden geblinddoekt, bedreigd en ruw ondervraagd zonder de aanwezigheid van hun advocaten of familieleden, in eenzame opsluiting gehouden en in sommige gevallen krijgen ze ook te maken met fysiek geweld.

Militaire rechtbanken vervolgen Palestijnen voor het overtreden van militaire bevelen, die in veel gevallen vreedzame activiteiten als een misdaad bestraffen, zoals vreedzame politieke expressie of het organiseren en bijwonen van protesten zonder voorafgaande toelating van een Israëlische legercommandant.

Er zitten momenteel 350 Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen en detentiecentra, volgens lokale mensenrechtenorganisaties.

“Hoewel we ons verheugen over Aheds vrijlating, die al te lang op zich heeft laten wachten, moet deze gevolgd worden door de vrijlating van de andere kinderen die onrechtmatig door Israëlische militaire rechtbanken naar de gevangenis werden gestuurd”, besluit Saleh Higazi.

Achtergrond

De confrontatie tussen Ahed Tamimi en de soldaten gebeurde tijdens een demonstratie in het dorpje Nabi Saleh tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël.
Het incident vond plaats op dezelfde dag dat een neef van Ahed, de 15-jarige Mohammad Tamimi, ernstig gewond raakte toen zijn hoofd werd getroffen door een rubberkogel die van dichtbij was afgevuurd door een Israëlische soldaat.

Nabi Saleh, ten noordwesten van Ramallah op de bezette Westoever, is sinds 2009 herhaaldelijk het toneel geweest van vrijdagprotesten tegen de Israëlische militaire bezetting, het inpalmen van land en het verlies van de waterbron van de dorpsgemeenschap.

Het Israëlische leger gebruikt routinematig excessief geweld tegen protestvoerders en omstanders en heeft in veel gevallen moedwillig privé-eigendommen beschadigd. Sinds 2009 werden drie inwoners van Nabi Saleh gedood door Israëlische militairen. Anderen raakten gewond door scherpe munitie, metalen kogels met rubberen omhulsel en traangas.