Goed nieuws

Afrikaanse Commissie roept op tot moratorium op doodstraf

05 december 2008

De Commissie inzake de Rechten van Mens en Volken (Afrikaanse Commissie) heeft een resolutie aangenomen waardoor de Afrikaanse staten opgeroepen worden een moratorium op de doodstraf in te stellen.

De Afrikaanse Commissie nam de resolutie aan tijdens de 44ste buitengewone zitting in Abuja, Nigeria. Het is een erg belangrijke stap naar de totale afschaffing van de doodstraf in de Afrikaanse Unie (AU).

Met de resolutie schaart de Afrikaanse Commissie zich achter de wereldwijde tendens tot afschaffing van de doodstraf. De Commissie roept Afrikaanse staten die de doodstraf nog behouden, op een moratorium in te stellen op alle executies. Dit als eerste stap naar totale afschaffing.

"De resolutie van de Afrikaanse Commissie is een stevige basis waarop individuele staten verder kunnen werken aan de uiteindelijke afschaffing van de doodstraf", aldus Martin MacPherson, directeur van Amnesty's International Law and Organizations Programme.

"Amnesty International roept alle landen van de Afrikaanse Unie op om de resolutie voor een moratorium op de doodstraf te ondersteunen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in de week van 15 december 2008."

Lidstaten van de Afrikaanse Unie die nog steeds de doodstraf bewaren zijn: Botswana, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Comoren, Democratische Republiek Congo, Egypte, Equatoriaal Guinea, Ethiopië, Guinee, Lesotho, Libië, Nigeria, Sierra Leone, Somalië, Soedan, Oeganda en Zimbabwe.

Lees ook

Meer nieuws