Afbeelding
© AFP via Getty Images
Goed nieuws

Afghanistan: vier vrouwelijke mensenrechtenactivisten vrijgelaten

13 mei 2024

Na maanden onterechte gevangenschap zijn in Afghanistan Zholia Parsi, Neda Parwani, Parisa Azada en Manizha Seddiqi vrijgelaten.

De vier prominente vrouwelijke mensenrechtenverdedigers werden tussen september en november 2023 door de taliban gearresteerd. Ze werden niet officieel beschuldigd van strafbare feiten, maar toch opgesloten. Ze kregen geen toegang tot advocaten en hun families mochten hen niet regelmatig bezoeken. Ook de familieleden van Neda en Zholia werden gearresteerd.

Brieven aan de Taliban

Amnesty International voerde vanaf november 2023 op verschillende manieren actie voor de vrijlating van de vier vrouwelijke mensenrechtenactivisten. In brieven aan de taliban stelden we vragen over de onwettige arrestaties, het gebrek aan eerlijke processen en de voortdurende schending van het recht op vrijheid van de vier vrouwen.

Belangrijke acties

Familieleden die buiten Afghanistan verblijven, brachten Amnesty geregeld op de hoogte van de situatie van de vier vrouwen. Ze benadrukten hoe belangrijk het was om actie te blijven voeren voor hun vrijlating. De familieleden zijn van mening dat Amnesty met de acties sterke druk op de taliban uitoefende en dat de vrijlating van de vrouwen zonder deze aanhoudende druk niet mogelijk zou zijn geweest.

Achtergrond

Sinds ze in augustus 2021 de controle over Kabul overnamen, hebben de taliban de rechten van vrouwen en meisjes in toenemende mate geschonden. Het beleid van de taliban perkt het recht op vrijheid van meningsuiting, op vereniging, op vreedzame samenkomst en dat op gelijkheid en non-discriminatie in. Desondanks hebben vrouwen in verschillende Afghaanse steden, waaronder Kabul, Faizabad, Herat en Mazar-i-Sharif, vreedzame protesten tegen de taliban geleid.

Lees ook

Meer nieuws