Afghanistan: taliban moeten professor Faizullah Jalal onmiddellijk vrijlaten

Afghanistan: taliban moeten professor Faizullah Jalal onmiddellijk vrijlaten

Persbericht

De universitair docent Faizullah Jalal van de universiteit van Kaboel is door de taliban vastgezet omdat hij de nieuwe Afghaanse machthebbers bekritiseerde op een nieuwskanaal. Amnesty International roept op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

‘Deze arrestatie is de nieuwste poging van de taliban om afwijkende meningen de kop in te drukken’, zegt Samira Hamidi van Amnesty International. ‘Sinds de machtsovername hebben de Afghaanse leiders mensen die hen bekritiseren geïntimideerd, lastiggevallen en gewelddadig aangevallen. Vooral mensenrechtenverdedigers, vrouwelijke activisten, journalisten en leden van de academische wereld zijn slachtoffer van deze represailles.’

Kritiek

Jalal werd zaterdag 8 januari 2022 gearresteerd door veiligheidsagenten van Afghanistan omdat hij op sociale media kritische opmerkingen over de taliban zou hebben geplaatst. Zijn familie mag hem niet bezoeken en wordt niet op de hoogte gehouden van hoe het met hem gaat.

‘Professor Faizullah Jalal, een gerenommeerd intellectueel, oefende alleen maar zijn recht op vrijheid van meningsuiting uit. Hij wees tijdens een televisiedebat op het falen van de taliban om de humanitaire ramp aan te pakken die Afghanistan op dit moment treft. In plaats van zijn mening te respecteren en zijn opmerkingen serieus te nemen, arresteerden de taliban hem omdat hij mensen zou hebben opgehitst door middel van een nep-Twitter-account’, zegt Samira Hamidi.

‘Ondanks het feit dat de familie van Faizullah Jalal heeft bevestigd dat het Twitter-account dat op zijn naam staat nep is, blijft hij in hechtenis. De taliban-autoriteiten moeten hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.’

Protesten

Sinds 15 augustus 2021, toen de taliban de macht in Afghanistan overnamen, maken mensenrechtenverdedigers en vrouwenactivisten er herhaaldelijk gebruik van hun recht op vrijheid van vergadering. Ze protesteren tegen de repressieve regels van de taliban voor vrouwen en meisjes, mediabeperkingen en het onvermogen van de nieuwe machthebbers om de huidige humanitaire crisis aan te pakken. De taliban hebben regelmatig gewelddadig gereageerd, vrouwelijke demonstranten werden geslagen en journalisten werden vastgehouden en gefolterd.

hier niet op duwen