Afbeelding
Activisten, onder wie Amnesty-directeur Turkije, officieel aangeklaagd
Persbericht

Activisten, onder wie Amnesty-directeur Turkije, officieel aangeklaagd

18 juli 2017

Zes van de tien mensenrechtenverdedigers die op 5 juli in Turkije gearresteerd werden tijdens een workshop blijven opgesloten tot hun proces. Bij hen is ook Idil Eser, de directrice van Amnesty International Turkije. Vier van de tien werden deze ochtend op borg vrijgelaten, maar het onderzoek blijft ook tegen hen lopen. Alle tien werden ze officieel in beschuldiging gesteld van “het plegen van een misdrijf in naam van een terroristische organisatie zonder zelf lid te zijn”.

“Dit is geen legitiem onderzoek maar een politiek gemotiveerde heksenjacht. Dit belooft weinig goeds voor de mensenrechten in Turkije.”

Politiek gemotiveerde heksenjacht

“De Turkse aanklager had 12 dagen om vast te stellen dat deze activisten onschuldig zijn. De beslissing om hen achter slot en grendel te houden, toont aan dat waarheid en gerechtigheid in Turkije momenteel ver uit elkaar liggen,” zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

“Dit is geen legitiem onderzoek maar een politiek gemotiveerde heksenjacht. Dit belooft weinig goeds voor de mensenrechten in Turkije.”

Kom nu in actie voor Idil en de andere mensenrechtenverdedigers

TEKEN DE PETITIE

Bizarre aanklachten

De bizarre beschuldigingen tegen Idil Eser proberen haar te linken aan drie terroristische organisaties die geen banden met elkaar hebben en zelfs tegenover elkaar staan. De aanklager refereerde ook naar twee campagnes van Amnesty International die niet door Amnesty Turkije ontwikkeld zijn. Eén van de campagnes dateert van vóór de periode dat Idil Eser voor de organisatie werkte.

De beschuldiging tegen İlknur Üstün van de organisatie Vrouwencoalitie refereert naar het feit dat ze financiering gevraagd heeft aan “een ambassade” voor “gendergelijkheid, beleidsparticipatie en rapportering”. İlknur Üstün werd op borg vrijgelaten.

Wereldleiders moeten zich niet meer inhouden

“Vandaag hebben we geleerd dat het verdedigen van mensenrechten in Turkije een misdrijf geworden is. Dit is het moment van de waarheid, voor de Turkije en voor de internationale gemeenschap,” zegt Saili Shetty. “Wereldleiders moeten niet langer doen alsof er niets aan de hand is. De druk op de Turkse autoriteiten moet opgevoerd worden zodat deze mensenrechtenverdedigers onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.”

Lees het Engelse persbericht.

Lees ook

Meer nieuws