Actie voor Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali

Actie voor Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali

Persbericht

Amnesty International neemt verschillende initiatieven in de zaak van de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali, die ook aan de VUB werkt. Dr. Djalali is vorig jaar bij een bezoek aan zijn thuisland opgepakt en beschuldigd van spionage. Hij riskeert mogelijk de doodstraf. Amnesty lanceert een online petitie, een wereldwijde briefschrijfactie en organiseert een actie aan de Iraanse ambassade in Brussel.

Dr. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de VUB en de UPO-universiteit in Navaro, Italië. Op 25 april 2016 werd hij tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt door de veiligheidsdiensten. Hij werd eerst een week vastgehouden op een onbekende locatie en nadien overgebracht naar de Evin-gevangenis in Teheran waar hij sindsdien opgesloten is. Hij zat er ook drie maanden in de isoleercel.

Dr. Djalali werd extreem onder druk gezet om te bekennen dat hij een spion was voor 'vijandelijke staten'. Toen dr. Djalali weigerde, dreigden ze ermee hem te beschuldigen van 'vijandigheid tegenover god', een misdrijf waarop de doodstraf staat. Uit protest ging Dr. Djalali op 26 december 2016 in hongerstaking. Zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit. 

Op 31 januari 2017 kreeg dr. Djalali van de rechter te horen dat hij beschuldigd is van 'spionage'. Bij deze zitting was zijn advocaat niet aanwezig. Volgens de advocaat is dr. Djalali nog steeds niet officieel in beschuldiging gesteld. Zijn proces is evenmin ingepland. Amnesty vraagt zijn vrijlating tenzij hij officieel in beschuldiging gesteld wordt van een erkend internationaal misdrijf en een eerlijk proces krijgt.

Petitie, briefschrijfactie en actie aan ambassade in Brussel

In een online petitie vraagt Amnesty aan de Iraanse ambassade in Brussel de vrijlating van dr. Djalali of een eerlijk proces voor een erkend misdrijf. De organisatie verzoekt ook om hem toegang te geven tot medische zorg, zijn advocaat en familie. De handtekeningen zullen volgende dinsdag 14 februari om 17u afgeleverd worden aan de ambassade in Brussel tijdens een visuele actie van Amnesty met de steun van de docenten en studenten van de VUB. Tijdens de actie vragen de deelnemer eveneens aandacht voor Hamid Babaei, de Iraanse student aan de Luikse universiteit die veroordeeld werd tot 6 jaar cel voor spionage.

Amnesty lanceerde wereldwijd ook een briefschrijfactie met dezelfde eisen gericht aan de Iraanse president, Ayatollah Khamenei en het hoofd van de rechterlijke macht.

Amnesty stelt vast dat verschillende Belgische instanties en volksvertegenwoordigers zich inspannen voor deze zaak en moedigt hen aan om de druk op de Iraanse autoriteiten hoog te houden.

 

Retweet op Twitter

hier niet op duwen