Actie tijdens bezoek Mike Pence in Brussel

Actie tijdens bezoek Mike Pence in Brussel

Persbericht

Amnesty International neemt komende maandag deel aan de protestactie van het burgerinitiatief Light4Rights.

Amnesty International neemt komende maandag deel aan de protestactie van het burgerinitiatief Light4Rights. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence brengt in de voormiddag een bezoek aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. De avond voordien heeft hij een onderhoud met premier Charles Michel. Amnesty rekent erop dat mensenrechten hoog op de agenda staan tijdens deze ontmoetingen.

“Wat Amnesty vreesde, is ondertussen realiteit geworden. De verkiezingsretoriek van haat en angst is pijlsnel vertaald in concrete beleidsmaatregelen. Verschillende nieuwe presidentiële beslissingen hebben een nefaste impact op de rechten en vrijheden van vele mensen,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

De zogeheten moslimban was één van de eerste diep verontrustende beslissingen van Trump. Met één pennentrek werd iedereen, inclusief vluchtelingen, uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen de toegang tot de VS ontzegd. Bovendien werd het Amerikaanse hervestigingsprogramma voor Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd opgeschort en werd het totale aantal vluchtelingen dat in 2017 in de VS zal opgenomen worden met meer dan de helft verminderd van 110.000 tot 50.000.

Volgens de regering moet dit presidentieel decreet de VS beschermen tegen terreur. De Amerikaanse regering legt zo een verband tussen vluchtelingen en terroristen, terwijl vluchtelingen net op de vlucht slaan voor terreur en geweld. Het decreet zorgde voor grote chaos en ongerustheid in de VS en daarbuiten.

“De uitspraak van een federale rechter om de moslimban op te schorten is een voorlopige opluchting, maar het is nu aan het parlement om dit gevaarlijke en discriminerende verbod definitief van tafel te vegen. Tot dan zal de onrust en onzekerheid voor vele duizenden families blijven bestaan,” zegt Lore Van Welden.

Amnesty International uitte de afgelopen weken ook haar bezorgdheid over andere beslissingen die schadelijk zijn voor vrouwenrechten, het recht op gezondheid, het recht op zuiver water en de rechten van inheemse volkeren.

Een overzicht van Amnesty’s bekommernissen vindt u terug op: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/02/usa-trumps-seven-first-steps-to-sabotage-human-rights/

Praktisch

  • Wat? Actie met banners tijdens bezoek Pence in Brussel. Amnesty-delegatie neemt deel aan protestactie van Light4Rights.
  • Wanneer? Maandag 20 februari van 9u30 tot 10u30
  • Waar? Rondpunt Schumanplein (aan de hoek van EXKi), Brussel

Petitie

Amnesty roept president Trump in een wereldwijde petitie op om mensenrechten te respecteren

 

hier niet op duwen