Actie in Brussel voor Raif Badawi: België moet klaar en duidelijk standpunt innemen

Actie in Brussel voor Raif Badawi: België moet klaar en duidelijk standpunt innemen

Persbericht

Amnesty International demonstreert deze avond voor de vijfde week op rij voor de Saoedische ambassade in Brussel om de onmiddellijke vrijlating te eisen van blogger Raif Badawi. Badawi kreeg op vrijdag 9 januari vijftig stokslagen en riskeert elke vrijdag een nieuwe portie.

Volgens de meest recente informatie werd de zaak van Raif Badawi door het Hooggerechtshof opnieuw doorverwezen naar het Strafhof. Het is echter niet duidelijk wat de concrete aanbevelingen van het Hooggerechtshof zijn en hoe de zaak nu verder zal verlopen.

In totaal werd Raif Badawi veroordeeld tot 1.000 stokslagen omdat hij als blogger vreedzaam gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. De lijfstraf wordt in porties van vijftig stokslagen per week uitgevoerd. Daarnaast is Badawi veroordeeld tot een celstraf van tien jaar, een boete van één miljoen Saoedische riaal (226.000 euro) en een reisverbod van tien jaar. Hij wordt gestraft voor het oprichten van een online forum, het versturen van kritische tweets en het ‘beledigen van de islam’.

Op vrijdag 9 januari kreeg Badawi de eerste vijftig stokslagen na het vrijdaggebed bij de al-Jafali-moskee in Jeddah. Op 16 en 23 januari werd de barbaarse straf om medische redenen niet uitgevoerd. Op 30 januari en 6 februari kreeg Badawi ook geen stokslagen, maar de reden is niet gekend.

Zolang Badawi veroordeeld blijft, riskeert hij echter elke vrijdag gemarteld te worden. Amnesty International beschouwt hem als gewetensgevangene en vraagt zijn onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating.

Amnesty International vraagt om de diplomatieke druk op Saoedi-Arabië verder op te voeren. Canada, Noorwegen en Duitsland hebben een duidelijk standpunt ingenomen, maar te veel EU-lidstaten waaronder België blijven achterwege. De Europese autoriteiten moeten Saoedi-Arabië eraan herinneren dat stokslagen in strijd zijn met het absolute folterverbod en het Internationaal Verdrag tegen Folteren dat geratificeerd is door Saoedi-Arabië.

Praktisch

  • Wat? Protestactie voor de vrijlating van Raif Badawi
  • Wanneer? donderdag 12 februari 2015 om 17u00
  • Waar? Saoedische ambassade, Blue Tower, Louizalaan 326, Brussel

»Meer info en online petitie

Wereldwijd werden al meer dan een miljoen handtekeningen verzameld, waarvan 30.000 in België.