Afbeelding
Actie aan Egyptische ambassade voor vrijlating Ahmed Samir Santawy
Persbericht

Actie aan Egyptische ambassade voor vrijlating Ahmed Samir Santawy

04 maart 2021

De 29-jarige Ahmed Samir Santawy is een masterstudent sociologie en antropologie aan de Centrale Europese Universiteit in Wenen, Oostenrijk. Bij een bezoek aan zijn thuisland Egypte werd hij op 1 februari 2021 gearresteerd. Sindsdien zit hij in de cel zonder contact met zijn familie en minimale toegang tot zijn advocaat. Amnesty International, zijn Vlaamse vriendin Souheila Yildiz en zijn vrienden voeren op vrijdag 5 maart actie voor zijn vrijlating aan Egyptische ambassade in Brussel.

“De afgelopen jaren werden in Egypte duizenden echte of vermeende critici van de overheid de mond gesnoerd door hen langdurig in voorlopige detentie te plaatsen zonder hen voor een rechter te brengen. Het gaat over journalisten, mensenrechtenverdedigers, advocaten, politieke opposanten, demonstranten, medisch personeel en academici. Tegelijkertijd lopen er ongefundeerde onderzoeken naar terreurgerelateerde misdrijven tegen hen,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.



“Ahmed Samir Santawy is de zoveelste in de rij die het slachtoffer wordt van deze repressieve strategie om dissidenten het zwijgen op te leggen. Ahmed is een student die onderzoek doet naar vrouwenrechten en niet thuishoort in de cel. We vragen de Egyptische autoriteiten om hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.”



Op 15 december 2020 reisde Ahmed van Oostenrijk naar Egypte voor zijn jaarlijkse vakantie bij vrienden en familie. Hij bleef langer dan voorzien omdat alle lessen online plaatsvonden wegens de coronapandemie. Op 23 januari 2021 in het midden van de nacht vielen gemaskerde en zwaarbewapende agenten zonder huiszoekingsbevel het ouderlijk huis van Ahmed binnen. Ahmed was er op dat moment niet. Zijn vader en broer werden ondervraagd en duidelijk gemaakt dat Ahmed zich moest melden op het politiekantoor.

Op 1 februari meldde Ahmed zich vrijwillig aan, waarop hij aangehouden werd. Zijn vader ging verschillende keren langs om te vragen waar zijn zoon zich bevond, maar de politie gaf geen enkele informatie vrij. De eerste vijf dagen na zijn arrestatie was Ahmed het slachtoffer van een gedwongen verdwijning. In die periode geeft hij aan geblinddoekt, geslagen en ondervraagd te zijn. De autoriteiten vragen hem vooral naar zijn academisch onderzoekswerk over islam, vrouwenrechten en abortus. Ze bevragen hem ook over een Facebook-groep die kritisch staat tegenover de Egyptische overheid.



Pas op 6 februari kwam Ahmed Samir terug op de radar toen hij moest verschijnen voor de Hoge Aanklager voor Staatsveiligheid (de SSSP). Op dinsdag 2 maart werd de detentie van Ahmed, zonder dat hij daarbij aanwezig was, voor een derde maal met 14 dagen verlengd. Hij zit nog steeds in de cel zonder enige officiële aanklacht. De autoriteiten onderzoeken of ze hem in beschuldiging willen stellen van terreurgerelateerde misdaden.



Amnesty International is een campagne gestart voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Op vrijdag 5 maart trekt de organisatie samen met Souheila, de partner van Ahmed, en zijn vrienden naar de Egyptische ambassade. Ze nemen levensgrote afbeeldingen mee van Ahmed onder het motto ‘We stand with Ahmed’.

Lees ook

Meer nieuws