Actie 11 januari 2008 heeft effect

Actie 11 januari 2008 heeft effect

Uit de beweging

Op 11 januari 2008 stapte Amnesty International in een chain gang naar de Amerikaanse ambassade in Brussel. Onze eis: close guantanamo now! Wereldwijd herhaalden duizenden Amnesty activisten dezelfde eis... met effect!

Op 12 januari verklaarde het hoofd van het Amerikaanse leger Adm. Mike Mullen dat het detentiecentrum gesloten zou moeten worden. Hij zei dat Guantanamo te veel negatieve publiciteit had veroorzaakt en schadelijk was voor het imago van de VSA. Adm. Mike Mullen is "Chairman of the Joint Chiefs of Staff," de hoogste rang in het Amerikaanse leger.  Hoewel hij heeft niet kan beslissen over de sluiting van Guantanamo is het fantastisch dat onze "negatieve publiciteit" impact heeft op hoog niveau!

Dezelfde dag werd de Amerikaanse ambassadeur bij de Jemenitische president geroepen. De Jemenitische leider verzocht langs die weg de VS om al zijn landgenoten terug te laten keren naar Jemen. In de week voor 11 januari had Amnesty International campagne gevoerd bij de parlementairen van het land om de gevangenen terug te laten keren. Volgens de Jemenitische media hebben ongeveer 100 van de naar schatting 275 gevangenen in Guantanamo de Jemenitische nationaliteit, wat hen de grootste groep maakt.