Afbeelding
Acht maanden cel voor Palestijnse activiste Ahed Tamimi (17)
Persbericht

Acht maanden cel voor Palestijnse activiste Ahed Tamimi (17)

22 maart 2018

21 MAART 2018 – Een Israëlische militaire rechtbank heeft de jonge Palestijnse activiste Ahed Tamimi veroordeeld tot acht maanden effectieve celstraf en drie jaar voorwaardelijk. Het meisje kreeg ook een boete van 5.000 shekel (1.166 euro). Haar veroordeling is een flagrante poging tot intimidatie van al wie het aandurft kritiek te uiten op de omstandigheden van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, reageerde Amnesty International.

De 17-jarige Ahed Tamimi had op 15 december 2017 twee Israëlische soldaten een duw gegeven, geslagen en geschopt, voor haar huis in het dorp Nabi Saleh, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Videobeelden van het voorval gingen viraal op Facebook en het meisje werd opgepakt en beschuldigd van zware geweldpleging, naast elf andere aanklachten.

Tijdens haar proces voor de militaire rechtbank in Ofer pleitte ze schuldig, in ruil voor strafvermindering.

“Door Ahed te veroordelen tot acht maanden gevangenis bevestigen de Israëlische autoriteiten nog maar eens dat ze niets geven om de rechten van Palestijnse kinderen en dat zij niet de intentie hebben om hun discriminerende beleid om te gooien”, zegt Magdalena Mughrabi van Amnesty International.

“Volgens de Conventie over de Rechten van het kind, die Israël beloofd heeft te zullen naleven, is de arrestatie, detentie of gevangenschap van een kind alleen geoorloofd als laatste redmiddel en gedurende een zo kort mogelijke periode.(…) Ahed Tamimi is minderjarig. Ze heeft niets gedaan wat haar verdere opsluiting kan rechtvaardigen. Ze moet onmiddellijk worden vrijgelaten.” Ook haar moeder Nariman, een prominente activiste, die de videobeelden van de schermutseling op Facebook had gepost, kreeg een gevangenisstraf van acht maanden, drie jaar voorwaardelijk en een boete van 6.000 shekel (1.400 euro).

Lees ook

Meer nieuws