Aantal ontheemden in Afghanistan in drie jaar verdubbeld

Aantal ontheemden in Afghanistan in drie jaar verdubbeld

Rapport

In Afghanistan leven op dit moment maar liefst 1,2 miljoen ontheemden, die voor het voortdurende geweld hun woonplaatsen moesten ontvluchten. Daarmee is het aantal ontheemden meer dan verdubbeld ten opzichte van 2013.

Ondanks beloftes van de Afghaanse regering om ontheemden te helpen, is de situatie de afgelopen jaren dramatisch verslechterd. Er zijn ernstige voedseltekorten en er is onvoldoende medische hulp.

 

"Voedsel is een luxe die niemand zich hier kan veroorloven. We leven voornamelijk van brood en verrotte groente van de markt. De laatste keer dat hier voedselhulp kwam, was vlak voor de winter. Toen kregen we drie zakken tarwe."

- Raz Muhammad, leider van de gemeenschap van een vluchtelingenkamp in Kabul

 

Amnesty’s nieuwe rapport ‘My Children Will Die This Winter’: Afghanistan’s Broken Promise to the Displaced'  toont hoe ontheemden in Afghanistan lijden onder een ernstig gebrek aan voedsel, water, medisch hulp en onderdak.

 

 

Overleven is een dagelijkse strijd

Mensen moeten elke dag lange afstanden afleggen om drinkwater te halen en kunnen met veel moeite één maaltijd per dag bij elkaar scharrelen. Er is nauwelijks werk en kinderen kunnen zelden naar school. Ook vormen vernielingen aan hun onderkomens, door de regering of door anderen, een dagelijkse dreiging.

Door een gebrek aan medische zorg in opvangkampen kunnen ontheemden alleen bij privéklinieken terecht. Sommigen moeten zich diep in de schulden steken om dringende medische hulp te kunnen betalen.

 

"‘Als we ziek zijn, moet ik bedelen om geld om naar een privékliniek te kunnen gaan. We hebben geen andere keus."

- een 50-jarige vrouw in Herat

 

Amnesty’s aanbevelingen

  • De Afghaanse autoriteiten en de internationale gemeenschap moeten er alles aan doen om ontheemden onmiddellijk in de meest dringende behoeftes te voorzien.
  • De Afghaanse regering moet van de uitvoering van het ontheemdenbeleid een prioriteit maken.
  • Alle partijen die in de afgelopen vijftien jaar zijn betrokken bij het conflict in Afghanistan moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten ervoor zorgen dat de mensenrechten van ontheemden worden gerespecteerd en beschermd. En zij moeten met expertise en middelen bijdragen aan de implementatie van het ontheemdenbeleid.

Lees HIER het het volledige rapport ‘My Children Will Die This Winter’: Afghanistan’s Broken Promise to the Displaced 

 

hier niet op duwen