Afbeelding
Gamuchirai Chaburumunda, studente aan de Universiteit van Zimbabwe
Goed nieuws

Aanklacht tegen studenten in Zimbabwe ingetrokken

08 mei 2024

Op 5 april hebben de Zimbabwaanse autoriteiten de aanklacht wegens ‘kwaadwillige beschadiging van eigendom” ingetrokken tegen zes studenten van de Universiteit van Zimbabwe. Benjamin Watadza, Emmanuel Sitima, Comfort Mpofu, Lionel Madamombe, Darlington Chigwena en Gamuchirai Chaburumunda (foto) werden willekeurig vastgehouden en aangeklaagd na hun deelname aan een vreedzaam protest in de stad Harare op 15 mei 2023.

Tijdens het protest riepen de zes studenten op om de vervolging van parlementslid Job Sikhala van de partij Citizens' Coalition for Change stop te zetten. De dag nadien werden de leuzen van het protest in verf aangetroffen op overheidsgebouwen. Benjamin, Emmanuel, Comfort, Lionel, Darlington en Gumachirai werden beschuldigd van kwaadwillige beschadiging van eigendom. Er was echter geen bewijs dat de studenten linkte aan de verfspuitbussen die werden gebruikt om de leuzen op de gebouwen te zetten.

Willekeurige opsluiting

De studenten werden na hun arrestatie willekeurig vastgehouden in de gevangenis van Harare. De autoriteiten haalden aan dat de zes “in staat waren om meer problemen te veroorzaken”. De studenten misten hierdoor hun examens. Gamuchirai Chaburumunda kwam op 4 juli 2023 onder voorwaarden vrij, Emmanuel Sitima, Comfort Mpofu, Benjamin Watadza en Lionel Madamombe kwamen vrij op 17 juli 2023 en Darlington Chigwena op 24 juli 2023.

Actievoeren werkt

Amnesty International voerde wereldwijd actie voor de zes studenten. De schrijfactie van augustus 2023, waarbij brieven werden geschreven aan de Zimbabwaanse autoriteiten, had een grote impact op de zaak van de jonge demonstranten. Het bracht de zaak regionaal én internationaal onder de aandacht en versterkte de lokale acties.

Lees ook

Meer nieuws