Afbeelding
60 jaar mensenrechten: groot feest! Maar niet voor iedereen
Persbericht

60 jaar mensenrechten: groot feest! Maar niet voor iedereen

03 december 2008

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 60 jaar. Dat verdient onze aandacht! Ook Bart Peeters, Ann Van Elsen en Geert Hoste zijn deze mening toegedaan. Ze doken met Amnesty International de opnamestudio in en blikten elk een filmpje en radiospot in. Op 5 december voeren ze samen actie in Antwerpen en lanceren ze Amnesty's eindejaarscampagne.

Op 10 december 1948 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aan. De 60ste verjaardag van dit baanbrekende document is niet alleen een reden tot feesten. Zware mensenrechtenschendingen zijn nog steeds een dagelijkse realiteit.

Camera draait, geluid loopt ...

Amnesty International maakt deze schendingen tastbaar door tijdens haar eindejaarscampagne een aantal concrete mensenrechtencases te belichten. Hiervoor krijgt de organisatie hulp van enkele bekende gezichten met een hart voor mensenrechten. Bart Peeters, Ann Van Elsen en Geert Hoste steunen de campagne van Amnesty en adopteren elk een case.

Bart Peeters steunt de Palestijnse boeren uit Jayyus, een dorpje op de Westelijke Jordaanoever. Zij worden van hun akkers en inkomen gescheiden door de muur die Israël door de bezette gebieden bouwt.

Ann Van Elsen steunt Claudina Velásquez, een jonge studente uit Guatemala die misbruikt en vermoord werd. Er werd nooit een degelijk onderzoek gevoerd naar de moord. De kans is reëel dat de moordenaars nooit berecht zullen worden.

Geert Hoste steunt Aung San Suu Kyi. Al jaren strijdt zij geweldloos tegen de militaire junta in Myanmar en zet ze zich in voor mensenrechten. Sinds juli 2003 staat ze onder huisarrest.
Bart Peeters, Ann Van Elsen en Geert Hoste geven hun stem aan deze mensenrechtenslachtoffers in een internetfilmpje en een radiospot. De radiospots zijn vanaf vrijdag 5 december te beluisteren op verschillende vrije radio's in Vlaanderen. De filmpjes worden online verspreid en zijn vanaf vandaag onder meer op YouTube, Facebook en MySpace te bekijken. Kijk bijvoorbeeld op www.youtube.com/amnestyvlaanderen .

... en actie!

Maar dat is niet alles. Om haar jaarlijkse eindejaarscampagne op gang te trekken en de 60ste verjaardag van de UVRM te vieren, voert Amnesty op 5 december actie op de Meir in Antwerpen. Bart Peeters, Ann Van Elsen en Geert Hoste zullen er ook zijn. Ze zullen voorbijgangers uitnodigen om hun steun te betuigen aan de verschillende mensenrechtencases en Amnesty International. Elke sympathisant kan op de foto met Bart, Geert of Ann én een afbeelding van hun geadopteerde case. Een leuk aandenken aan de 60ste verjaardag van de UVRM!

Lees ook

Meer nieuws