50 jaar bezetting Palestijnse gebieden: staten moeten producten uit Israëlische nederzettingen verbieden

50 jaar bezetting Palestijnse gebieden: staten moeten producten uit Israëlische nederzettingen verbieden

Persbericht

De internationale gemeenschap moet de invoer verbieden van alle goederen die worden geproduceerd in illegale Israëlische nederzettingen en moet komaf maken met de miljoenenwinsten die de massale schendingen van de mensenrechten van Palestijnen in de hand werken. 

Dat zegt Amnesty International naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bezetting door Israël van de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.


“Al tientallen jaren kijkt de wereld toe terwijl Israël de huizen van Palestijnen vernielt en hun gronden en natuurlijke rijkdommen plundert voor eigen gewin."


Amnesty grijpt de 50e verjaardag aan om een nieuwe campagne te lanceren. Daarin roept de mensenrechtenorganisatie alle staten in de wereld op om goederen afkomstig uit de nederzettingen van hun markten te weren. Ze moeten ook verhinderen dat hun bedrijven nog langer in de nederzettingen actief zijn of handel drijven in producten uit de nederzettingen.

“Al tientallen jaren kijkt de wereld toe terwijl Israël de huizen van Palestijnen vernielt en hun gronden en natuurlijke rijkdommen plundert voor eigen gewin. Dit vijftig jaar durende wanbeleid heeft de Palestijnse economie gefnuikt. Maar ondertussen floreert de nederzettingeneconomie die steunt op de systematische onderdrukking van de Palestijnse bevolking”, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

“Na vijftig jaar volstaat het niet langer om de uitbreiding van Israëlische nederzettingen enkel met woorden te veroordelen. Staten moeten nu concrete, internationale actie ondernemen om een einde te maken aan de financiering van nederzettingen, die een flagrante schending zijn van het internationale humanitaire recht en neerkomen op oorlogsmisdaden.”

Eis dat ook België de steun aan de Israëlische nederzettingen stopt.

   

De Israëlische nederzettingen, gebouwd op bezet Palestijns land, exporteren jaarlijks voor honderden miljoenen dollars van hun goederen naar het buitenland. Nochtans heeft een grote meerderheid van de landen in de wereld de bouw van de nederzettingen officieel veroordeeld als een overtreding van het internationale recht. Israëlische en internationale bedrijven hebben in de loop der jaren de bouw en uitbreiding van nederzettingen mogelijk gemaakt en in de hand gewerkt.

Ontelbare schendingen

Het beleid van Israël om Israëlische burgers te vestigen op bezet Palestijns land heeft tot ontelbare mensenrechtenschendingen geleid. Tienduizenden Palestijnse huizen en eigendommen heeft Israël vernield en honderdduizenden Palestijnen moesten onder dwang verhuizen. Veel families werden uit hun huizen gezet of van hun grond verdreven, om plaats te maken voor de bouw van nederzettingen. Minstens honderdduizend hectaren Palestijnse grond is zo onteigend en exclusief toegewezen aan nederzettingen.

Israël heeft ook op een onwettige manier de controle overgenomen over Palestijnse natuurlijke rijkdommen, zoals water, vruchtbaar land, steengroeven en mineralen. Daar kon de industrie in de nederzettingen van profiteren om landbouwproducten, bouwmaterialen en andere goederen te produceren die vaak naar het buitenland worden uitgevoerd. Door het opleggen van willekeurige restricties verhinderde Israël bovendien dat de Palestijnen toegang kregen tot hun eigen water, gronden en andere hulpbronnen. Dat remde hun economische ontwikkeling af en is een schending van hun economische en sociale rechten.


“Het is tragisch dat na vijftig jaar van onafgebroken mensenrechtenschendingen die voortvloeien uit de bezetting, de wereld gewend is geraakt aan de onderdrukking en de vernederingen die Palestijnen moeten ondergaan."


De infrastructuur in de nederzettingen op de Westoever, met onder meer wegen die alleen voor kolonisten toegankelijk zijn, heeft Palestijnse steden en dorpen opgesplitst en de bewegingsvrijheid van Palestijnen ernstig ingeperkt. Bovendien handhaaft Israël al bijna tien jaar op illegale wijze een lucht-, zee- en landblokkade van de Gazastrook. Twee miljoen mensen zitten daardoor opgesloten in een gebied dat niet eens zo groot is als de helft van New York City.

“Het is tragisch dat na vijftig jaar van onafgebroken mensenrechtenschendingen die voortvloeien uit de bezetting, de wereld gewend is geraakt aan de onderdrukking en de vernederingen die Palestijnen dagelijks in de bezette gebieden moeten ondergaan”, zegt Salil Shetty.

“Maar hoe kunnen staten blijven toestaan dat financiële steun gaat naar een intrinsiek wrede, discriminerende en misdadige bezettingspolitiek, die Israëlische kolonisten toelaat te leven op gestolen land, in huizen met mooi besproeide grasperken en zwembaden, terwijl Palestijnse gemeenschappen vlak naast hun deur niet eens over voldoende zuiver water of elektriciteit beschikken om in hun essentiële behoeften te voorzien?”

Nederzettingen gaan boven respect voor internationaal recht, vindt Israël

Alle staten hebben de duidelijke verplichting om erover te waken dat het internationale humanitaire recht wordt gerespecteerd. De illegale situatie, gecreëerd door Israëls nederzettingenbeleid, mogen ze niet langer erkennen of op enige manier in stand houden. Ze horen daarentegen hun invloed aan te wenden om deze schendingen te stoppen.

“Staten die de economische groei van nederzettingen blijven ondersteunen, schieten schromelijk tekort in het nakomen van hun internationale verplichtingen en ondermijnen de beleidsprincipes die ze beloofden te respecteren. Volgens het internationale recht is het de plicht van elke staat om erop toe te zien dat zijn acties en die van zijn burgers geen illegale situaties of daden erkennen of steunen”, zegt Salil Shetty.

“Door producten uit de nederzettingen te bannen en wetten en regelingen uit te vaardigen die de activiteiten van bedrijven in Israëlische nederzettingen aan banden leggen, kunnen regeringen in de hele wereld werkelijk een verschil maken voor de levens van miljoenen Palestijnen die al tientallen jaren lijden onder onrecht, vernedering en discriminatie.”

Verschillende VN-resoluties bevestigden de voorbije decennia dat de Israëlische nederzettingen een schending zijn van het internationale recht. Onlangs nog, in december 2016, keurde de VN-Veiligheidsraad een resolutie goed die Israël opriep alle nederzettingenactiviteiten in de bezette Palestijnse gebieden te beëindigen. De resolutie riep ook alle staten op in hun beleid een onderscheid te maken tussen de staat Israël en de gebieden die Israël sinds 1967 bezet.

Toch heeft Israël de voorbije maanden de uitbreiding van de nederzettingen nog versneld. Het heeft plannen aangekondigd voor de bouw van duizenden nieuwe woningen in bestaande nederzettingen en is ook van plan duizenden woningen op te trekken in twee nieuwe nederzettingen op de bezette Westoever.

“Israël heeft heel duidelijk gemaakt dat de handhaving en uitbreiding van nederzettingen voorrang krijgen op het respect voor het internationale recht. De wereld moet nu een duidelijke boodschap sturen dat ze deze schaamteloze minachting van het internationale recht door de Israëlische autoriteiten niet langer tolereert”, zegt Salil Shetty.

Vijftig jaar straffeloosheid

Sinds het begin van de bezetting, in 1967, voert Israël een repressief, militair bewind over de bezette Palestijnse gebieden via duizenden militaire verordeningen. Vele daarvan maken vreedzame activiteiten strafbaar en leggen Palestijnen buitensporige beperkingen op die hun dagelijkse leven ontwrichten.

Militaire verordeningen zijn ook als dekmantel gebruikt voor grootschalige schendingen van de mensenrechten en het internationale recht, waaronder omvangrijke onteigeningen van eigendommen en natuurlijke hulpbronnen, de vernieling van huizen en handelszaken, willekeurige arrestaties en onwettige detentie van duizenden Palestijnen en de collectieve bestraffing van miljoenen Palestijnen. Israëlische troepen hebben zich in de loop der jaren ook schuldig gemaakt aan het onwettig doden van Palestijnen.

“Het is uiterst schokkend dat er sinds het begin van de bezetting, vijftig jaar geleden, vrijwel absolute straffeloosheid heerst voor de oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van de mensenrechten die al tientallen jaren worden begaan in de bezette Palestijnse gebieden”, zegt Salil Shetty.

“Het negeren van de zware schendingen van de mensenrechten en van de meedogenloze uitbreiding van illegale nederzettingen, vijftig jaar lang al, eist een verschrikkelijke tol, die zichtbaar is voor de hele wereld. Daarom is het cruciaal dat staten nu effectieve maatregelen nemen om aan deze schendingen een einde te maken en deze onrechtvaardige toestand recht te zetten.”

“Ze moeten starten met het instellen van een internationaal verbod op producten uit de nederzettingen en een volledig wapenembargo tegen Israël en gewapende Palestijnse groeperingen. Ze moeten een einde maken aan de tientallen jaren van straffeloosheid, onder meer via ernstige onderzoeken door het Internationaal Strafhof. De Palestijnen mogen niet veroordeeld worden tot nog eens een halve eeuw onderdrukking en onrecht.