Afbeelding
30e editie Schrijf-ze-VRIJdag is groot succes ondanks coronapandemie
Persbericht

30e editie Schrijf-ze-VRIJdag is groot succes ondanks coronapandemie

25 januari 2021

Meer dan 600 lagere en middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel nemen op vrijdag 29 januari deel aan de dertigste editie van Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International. Zo’n honderdduizend kinderen en jongeren worden die dag ondergedompeld in de wereld van de mensenrechten en ondernemen actie tegen schendingen van die rechten in België, China, Griekenland en Saudi-Arabië.

“Het blijvend enthousiasme voor Schrijf-ze-VRIJdag bij leerkrachten en leerlingen na dertig jaar is hartverwarmend. De strikte coronamaatregelen hebben geen impact gehad op het aantal inschrijvingen. Het aantal deelnemende scholen ligt zelfs hoger dan afgelopen jaar,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Artikel 1 UVRM

Het thema van Schrijf-ze-VRIJdag dit jaar is ‘VRIJ en GELIJK’ - een verwijzing naar het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens waarin staat te lezen dat alle mensen vrij en gelijk geboren worden. Op Schrijf-ze-VRIJdag leren leerlingen wat dit juist betekent en voeren ze actie voor mensen die te maken krijgen met discriminatie.

Sawyeddollah

Griekenland

Gestraft omdat ze een vrouw helpt die veilige abortus wil

Rocky

België



WIE? Ahmadreza Djalali uit Iran.

WAT? Hij werd gedwongen tot “bekentenissen” over spionage en ter dood veroordeeld. De leiders van Iran dreigen hem te doden als ze hun zin niet krijgen.

WAT KAN JE DOEN? Schrijf een brief naar de Iraanse autoriteiten en eis dat ze Ahmadreza meteen vrijlaten.

Voorbeeldbrief NL

Voorbeeldbrief ENG

Hoe kan jij helpen?

Schrijf een brief, verander een leven. Doe met jouw klas of school mee aan de Schrijf-ze-VRIJdag en schrijf onrecht de wereld uit.

Hierboven vind je de voorbeeldbrieven. Wil je alle actiemateriaal voor een geslaagde Schrijf-ze-VRIJdag ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang een gratis schrijfpakket met posters, brieventeller, werkvormen over recht en onrecht, kleeftattoo's en meer!

BESTEL EEN GRATIS SCHRIJFPAKKET

Lees ook

Meer nieuws