30.000 handtekeningen tegen homogeweld in Tsjetsjenië

30.000 handtekeningen tegen homogeweld in Tsjetsjenië

Persbericht

Amnesty International protesteerde op vrijdag 2 juni aan de Russische ambassade in Brussel tegen de weerzinwekkende vervolging van homoseksuele mannen in de Russische republiek Tsjetsjenië. De mensenrechtenorganisatie leverde er bijna 30.000 handtekeningen af.

De actie is onderdeel van een wereldwijde protestdag van Amnesty International en werd in België gesteund door Rainbowhouse Brussels, Çavaria, ILGA Europe, Belgian Pride, Arc-en-Ciel en Tels Quels.

Internationale verontwaardiging

Amnesty International verzamelde wereldwijd meer dan een half miljoen handtekeningen met een petitie die de Russische autoriteiten oproept om de wantoestanden in Tsjetsjenië grondig en onafhankelijk te onderzoeken. In België tekenden bijna 30.000 mensen de oproep. Op vrijdag 2 juni werden de handtekeningen afgeleverd bij verschillende Russische ambassades verspreid over de wereld.

Breng de mannen in veiligheid

“Homoseksuele mannen in Tsjetsjenië leven voortdurend in angst voor ontvoering, foltering en dodelijk geweld. De klok tikt voor hen. Amnesty dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om de deuren te openen voor mensen die op de vlucht zijn voor de vervolging van homo’s door de Tsjetsjeense autoriteiten,” zegt Lore Van Welden van Amnesty International.

“Het is onvoorstelbaar dat de Tsjetsjeense autoriteiten durven te beweren dat homo’s niet bestaan. Vrijdag komen over heel de wereld mensen bij elkaar om hun steun te betuigen aan homoseksuele mannen in Tsjetsjenië. Homo’s in Tsjetsjenië moeten beter beschermd worden.”

De Russische autoriteiten zijn gestart met een vooronderzoek naar de feiten. Amnesty International vraagt hen echter om een allesomvattend strafrechtelijk onderzoek te openen. De autoriteiten moeten ook alle noodzakelijke maatregelen treffen om de veiligheid te garanderen van alle mensen die in Tsjetsjenië in gevaar zijn.

hier niet op duwen