Afbeelding
21 overwinningen om te vieren
Goed nieuws

21 overwinningen om te vieren

14 januari 2022

OVERWINNINGEN VOOR MENSENRECHTEN IN 2021

Het is een druk jaar geweest voor Amnesty International met positieve veranderingen over de hele wereld. Wetten zijn herschreven, prijzen zijn gewonnen, gewetensgevangenen zijn vrijgelaten en onze supporters zijn vol passie campagne blijven voeren zodat mensen kunnen leven zonder foltering, pesterijen of onrechtvaardige opsluiting. Hier is een overzicht van de mensenrechtenoverwinningen die we kunnen vieren...

MENSEN herwonnen hun vrijheid

Afbeelding

BURUNDI

Germain Rukuki

Ngo-medewerker en mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd vrijgelaten na meer dan vier jaar achter de tralies. Hij zat vast en werd aanvankelijk veroordeeld tot 32 jaar cel op basis van ongegronde beschuldigingen, enkel omdat hij opkwam voor de mensenrechten. Germain kon zijn jongste kind, dat slechts een paar weken na zijn arrestatie in juli 2017 werd geboren, nog nooit in de armen houden. Na meer dan 400.000 acties om zijn vrijlating te eisen, hoopt Germain snel herenigd te worden met zijn gezin dat Burundi ontvluchtte uit angst voor represailles.

Afbeelding

GUINEE

Omar Sylla

Na maandenlange campagnes van Amnesty International en supporters werd de prodemocratische activist Omar Sylla op 6 september onvoorwaardelijk vrijgelaten. Hij kwam vrij op de dag nadat het leger een coup had gepleegd tegen president Alpha Conde. Na zijn vrijlating werden ook tientallen andere politieke activisten vrijgelaten en werden de aanklachten ingetrokken.

WETTEN WERDEN GEWIJZIGD

SIERRA LEONE

doodstraf afgeschaft

Na jaren campagnevoeren van Amnesty International en anderen, heeft het parlement van Sierra Leone gestemd voor afschaffing van de doodstraf voor alle misdaden. De wet, die in juli door het parlement was goedgekeurd, werd in oktober door president Julius Maada Bio ondertekend. Het omzetten van alle openstaande doodvonnissen is al begonnen.

Op 30 juni 2021 hadden 21 landen in Sub-Sahara Afrika de doodstraf voor alle misdaden afgeschaft.

Afbeelding

JAPAN

homohuwelijk niet erkennen = ongrondwettelijk

In maart oordeelde een Japanse rechtbank dat het ongrondwettelijk is van de overheid om het homohuwelijk niet te erkennen. Het was de allereerste rechterlijke uitspraak van het land over de gelijkheid van het huwelijk. De uitspraak is een belangrijke stap voor koppels van hetzelfde geslacht die gelijke rechten vragen en kan een belangrijk precedent scheppen voor soortgelijke zaken die door andere koppels van hetzelfde geslacht in Japan zijn ingediend. Dit volgde op campagneoproepen en petities van Amnesty International en anderen.


ONZE STEM wordt gehoord

Afbeelding

ZUID-AFRIKA

Politie heropent moordonderzoek

In maart heeft de politie een onderzoek heropend naar de moorden op de vriendinnen Popi Qwabe en Bongeka Phungula in 2017. Amnesty-supporters van over de hele wereld verzamelden meer dan 341.000 handtekeningen in een petitie hierover. Daarin werd geëist dat hun moordenaars voor het gerecht werden gebracht. De politie heeft haar onderzoek nu afgerond en de zaak overgedragen aan de nationale openbare aanklager.

Na jaren van verdriet en woede over onregelmatigheden en vertragingen in het eerste politieonderzoek, hebben vrienden en familie van Popi en Bongeka eindelijk reden om te geloven dat gerechtigheid voor hun dierbaren nabij is. "Ik voel me optimistisch", zei Popi's zus Thembelihle. "Ik heb het gevoel dat er eindelijk iets gaat veranderen."

Afbeelding

WERELDWIJD

Politie misbruikt traangas

Amnesty International heeft de prestigieuze Webby Award gewonnen voor haar microsite over het misbruik van traangas door politiediensten over de hele wereld. De site is medio 2020 gelanceerd en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe inhoud en bewijzen van misbruik. Het materiaal wordt ook nog steeds aangehaald in lopende acties, waaronder in recente debatten in het Amerikaanse Congres over het reguleren of verbieden van het gebruik van traangas door de politie.

Afbeelding

Verenigde Staten

Neen tegen discriminerende technologie

Decode Surveillance NYC zag hoe meer dan 7.000 Amnesty International-supporters uit 144 landen 15.000 bewakingscamera's in New York City in kaart brachten. Die kunnen door de New Yorkse politie worden gebruikt om mensen te volgen met behulp van gezichtsherkenningssoftware. Met de resultaten van het innovatieve project dringen actievoerders er bij lokale wetgevers op aan om het gebruik van de discriminerende technologie te verbieden.

Afbeelding

LATIJNS-AMERIKA

Voorlichting over seksuele en reproductieve rechten

‘It’s My Body’ was een educatief programma over mensenrechten dat vijf jaar liep. Om positieve verandering mee te kunnen brengen in hun gemeenschappen, werden jonge mensen in Argentinië, Chili en Peru getraind over seksuele en reproductieve rechten. Honderden jonge mensen werden opgeleid om anderen te ondersteunen en de impact was ongelooflijk. In Argentinië, bijvoorbeeld, zorgde één van de jongeren voor een hervorming zodat het lespakket uitgebreide seksuele voorlichting omvatte. In Peru hebben jongeren die deelnamen aan het project, ouders en leerkrachten doorheen het hele land opgeleid.

Afbeelding

WERELDWIJD

Toegang tot een schoon en gezond milieu = mensenrecht

De VN-Mensenrechtenraad erkende de toegang tot een veilige, schone, gezonde en duurzame omgeving als fundamenteel recht en creëerde de functie van speciale VN-rapporteur voor mensenrechten en milieu. Dit kwam er na jaren van lobbywerk en andere druk van Amnesty International. Het was een duidelijk en welkom statement over de link tussen klimaatverandering en mensenrechten, kort voor de klimaattop in Glasgow.

Steun ons werk

Lees ook

Meer nieuws