Afbeelding
20.000 handtekeningen voor Grieks vakbondslid
Goed nieuws

20.000 handtekeningen voor Grieks vakbondslid

14 mei 2009

Op dinsdag 5 mei overhandigde Amnesty International 22.000 handtekeningen aan Grieks vice-minister van Binnenlandse Zaken, Hristos Markogiannakis. Met de petitie eisen we gerechtigheid in de zaak van Konstantina Kouneva.

Tijdens een gesprek met de vertegenwoordigers van Amnesty International in Griekenland beloofde de vice-minister dat het onderzoek in deze zaak prioriteit wordt. Al het mogelijke zal gedaan worden om de daders voor de rechter te brengen.

Op 22 december 2009 werd Konstantina Kouneva, een vakbondsleidster, zwaar gewond toen onbekende aanranders bijtend zuur in haar gezicht gooiden. De aanval kwam er na toenemende spanning tussen haar en haar werknemers, als gevolg van haar vakbondsactiviteiten. Konstantina ijvert voor basisrechten voor werknemers in de schoonmaak-industrie.

Konstantina Kouneva bekritiseerde meermaals de uitbuiting van de werknemers in de industrie, doorgaans migranten. Zo wordt hun loon vaak met een vertraging van meer dan 5 maanden uitbetaald en wordt er geen sociale verzekering van de werknemer voorzien.

In de eerste fase van het onderzoek werd er geen rekening gehouden met haar activiteiten als vakbondsleider. De tweede fase verloopt naar het schijnt erg traag.

Op dezelfde dag dat de petities overhandigd werden aan de vice-minister, voerden vertegenwoordigers van Amnesty international ook een straattheater op om Konstantina Kouneva te steunen. Deze actie vond plaats voor het Katehaki metrostation in Athene.

Lees ook

Meer nieuws