Afbeelding
150 verdedigers van mensenrechten hebben een plan
Persbericht

150 verdedigers van mensenrechten hebben een plan

30 oktober 2018

Meer dan 150 mensenrechtenverdedigers werken samen aan een plan om repressie, racisme & discriminatie een halt toe te roepen.

In december van dit jaar blaast de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 70 kaarsjes uit. Het is op dat moment ook 20 jaar geleden dat de Verenigde Naties (VN) aandacht vroegen voor mensenrechtenverdedigers met een verdrag dat vraagt om erkenning en bescherming van hun werk. Ter gelegenheid van die dubbele verjaardag werken op dit moment meer dan 150 mensenrechtenverdedigers samen aan een plan in Parijs om repressie, racisme en discriminatie een halt toe te roepen.



De mensenrechtenverdedigers-top komt als geroepen. Het criminaliseren en het oprichten van smeercampagnes zijn standaardtechnieken geworden om mensenrechtenverdedigers de mond te snoeren. Er wordt bijna dagelijks ergens ter wereld een mensenrechtenverdediger gedood. Het is duidelijk dat overheden hun engagement, dat ze toonden bij het aannemen van het zogenaamde “mensenrechtenverdedigersverdrag” in 1998, niet nakomen. Met andere woorden: overheden slagen er dus niet in om mensenrechtenverdedigers te respecteren en te beschermen.

Mensenrechtenverdedigers? Wie zijn dat ook alweer?



Een journalist, advocaat, dokter, leerkracht, landbouwer, vakbondslid,… iedereen kan mensenrechten verdedigen. Zolang dat gebeurt op een vreedzame manier. Mensenrechtenverdedigers worden gedreven door hun overtuiging dat elke mens waar ook ter wereld dezelfde rechten geniet. Ze stellen bijvoorbeeld het beleid van overheden in vraag, klagen corruptie aan en gaan in tegen zij die kiezen voor winst boven de bescherming van natuurlijke rijkdommen en landrechten van inheemse volkeren.

Mensenrechtenverdedigers met een doel: een internationaal actieplan



De top die doorgaat van 29 tot en met 31 oktober in Parijs brengt een diverse groep van meer dan 150 mensenrechtenverdedigers samen. Zij staan stuk voor stuk in de frontlinie en strijden voor gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid. Samen ontwikkelen ze strategische mechanismen die hun zullen helpen om de repressie, het racisme, de discriminatie, het doden en de gedwongen verdwijningen een halt toe te roepen. Het doel: een Actieplan opstellen. Daarvoor nodigen ze alle betrokken partijen uit aan tafel: overheden, bedrijven, internationale financiële instituties, schenkers en anderen. Het plan moet ervoor zorgen dat het werk van mensenrechtenverdedigers gerespecteerd wordt en dat ze in een veilig klimaat kunnen verder doen.



Een van de meer den 150 mensenrechtenverdedigers in Parijs is journalist Matthew Caruana Galizia. Deze gerenommeerde journalist won de Pulitzer-prijs. Hij wil gerechtigheid voor de dood van zijn moeder, Daphne Caruana Galizia. Daphne, zelf ook journaliste, werd een jaar geleden vermoord in Malta. Ook Anielle Franco wil gerechtigheid voor de dood van haar zus Marielle, een Braziliaanse activiste die opkwam voor holebi- en transrechten. Marielle werd 7 maanden geleden vermoord in Rio de Janeiro en is een van de 9 mensenrechtenverdedigers voor wie we eind december schrijven tijdens de Schrijfmarathon.

Laten we ervoor zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt



20 jaar geleden vond de eerste mensenrechtenverdedigers-top plaats in Parijs in het Paleis van Chaillot. In dat jaar namen overheden een verdrag aan, dat bekend werd onder de naam: mensenrechtenverdedigersverdrag. Het verdrag onderlijnde de belangrijke rol die mensenrechtenverdedigers spelen bij het realiseren en respecteren van mensenrechten over de hele wereld. Hoewel er in de voorbije 20 jaar wel successen geboekt werden op sommige vlakken, worden we vandaag geconfronteerd met teleurstellende cijfers. Meer dan 3500 mensenrechtenverdedigers werden vermoord in de voorbije 20 jaar. In 2017 waren dat er 312, een verdubbeling ten opzichte van 2015! Slechts een handvol daders werd gearresteerd, veroordeeld of gestraft. De straffeloosheid is ongezien.



Michel Forst, de Speciale Rapporteur van de VN voor de situatie van mensenrechtenverdedigers merkt op:

Deze top is een belangrijke opportuniteit voor mensenrechtenverdedigers, die wereldwijd te maken krijgen met laster en steeds vaker aangevallen worden, om samen te komen en zelf te beslissen wat de volgende stappen zijn.”



Vraag nu samen met duizenden mensen wereldwijd dat mensenrechtenverdedigers erkend en beschermd worden. Zet het actieplan van meer dan 150 verdedigers van mensenrechten kracht bij.

Teken de petitie



Lees ook

Meer nieuws