Afbeelding
10 goede voornemens voor mensenrechten in België
Blog

10 goede voornemens voor mensenrechten in België

11 januari 2019

De eerste weken van een nieuw jaar: dat is de tijd voor goede voornemens. Volgende 10 punten horen alvast in de nieuwjaarsbrief voor België als het op mensenrechten aankomt in 2019.

1.

2019 moet het jaar worden waarin de Belgische gewesten stoppen met wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. Zowel de interne mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië als de oorlogsmisdaden van de door de Saoedi’s geleide coalitie in Jemen smeken daarom.

Afbeelding

2.

Asiel en migratie blijven in 2019 ongetwijfeld hoog op de agenda. België moet in 2019 meer kwetsbare vluchtelingen hervestigen i.s.m. de Verenigde Naties. Zo geven we duurzame bescherming aan de meest kwetsbare vluchtelingen op een legale en veilige manier.

3.

België kan mensen zonder geldig verblijfsstatuut terugsturen, maar moet daarbij het internationaal recht respecteren: nooit iemand terugsturen die bij terugkeer in zijn land een reëel risico loopt op ernstige mensenrechtenschendingen. Dit risico moet in elk individueel geval grondig en vooraf onderzocht worden.

Afbeelding

4.

In 2018 is België weer begonnen met het opsluiten van gezinnen met kinderen in familie-units in Steenokkerzeel voor hun uitwijzing. Detentie voor migratiedoeleinden gaat echter altijd in tegen het hoger belang van het kind. Een kind sluit je niet op. Punt.

5.

Jaar na jaar wordt België internationaal op de vingers getikt voor de onmenselijke toestanden in onze gevangenissen. Laat 2019 het jaar zijn waarin dit keert, te beginnen met het invoeren van een minimale dienstverlening bij stakingen van cipiers.

6.

Dat de politie mensen tegenhoudt en controleert louter omwille van hun huidskleur is niet alleen discriminerend, het is ook slecht politiewerk. Toch komt het voor in België. Werk aan de winkel voor beleidsmakers en politie om etnisch profileren tegen te gaan.

Afbeelding

7.

Ons land moet de nood aan gerechtigheid en herstel voor de slachtoffers van aanslagen en terreurgeweld vooropzetten. Maak dus verder werk van een respectvolle behandeling van de slachtoffers, snelle en toegankelijke schadeloosstelling, minder administratief kluwen, en dit alles in het kader van een gecoördineerde aanpak en een langetermijnstrategie.

8.

Garandeer de vrije ruimte voor middenveldorganisaties, academici en pers. In eigen land natuurlijk, maar ook elders in Europa. België moet bijvoorbeeld het voortouw nemen om Hongarije en Polen terug de regels te laten respecteren.

Afbeelding

9.

In 2019-2020 heeft ons land een zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. België kan zich daar een mensenrechtenkampioen tonen. Doel moet zijn om mensenrechten hoog op de internationale agenda te krijgen en te houden.

10.

2019 is een verkiezingsjaar. Zou dat geen mooi moment zijn om een belofte die al vele jaren meegaat in opeenvolgende regeerakkoorden echt waarheid te laten worden? Laat 2019 het jaar zijn dat België eindelijk een sterk en onafhankelijk Nationaal Mensenrechteninstituut krijgt om structureel mensenrechten in ons land te beschermen en te promoten.

Wies de graeve

Directeur Amnesty International Vlaanderen

Afbeelding
Auteur: Wies De Graeve - Directeur Amnesty International Vlaanderen

Lees ook

Meer nieuws