Nawal Ben Aissa uit Marokko

Nawal Ben Aissa uit Marokko

Nawal komt op voor de rechten van de Rif-bewoners. Ze werd veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf.

SCHRIJF VOOR NAWAL UIT MAROKKO: BEDREIGD OMDAT ZE OPKOMT VOOR EEN BETER LEVEN

Wie? 

Nawal Ben Aissa

Waarom schrijven?

Nawal komt op voor de rechten van de Rif-bewoners. Ze neemt deel aan protesten en is actief op Facebook. Ze werd veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

WAT IS ER AAN DE HAND?

Voor veel bewoners van de Rif in Marokko is het leven bikkelhard. Ze voelen zich vergeten door hun eigen overheid. In oktober 2016 sloeg de vlam in de pan. Toen stierf een visverkoper nadat hij in een vuilniswagen was gesprongen, om zijn door de politie in beslag genomen vis te redden. Duizenden Rif-bewoners gingen de straat op.

Nawal, een 37-jarige huisvrouw, sloot zich meteen aan bij de protesten voor betere leefomstandigheden in de Rif. Ook zij had het zwaar. Na de middelbare school had ze nooit kunnen verder studeren. In het Rif-gebied, in het noorden van Marokko, was geen universiteit en verder weg studeren was te duur.

Nu is Nawal een van de bekendste gezichten van de Hirak-protestbeweging en heeft ze meer dan 80.000 volgers op Facebook. Maar daarmee begonnen ook de dreigementen. In de zomer van 2017 werd Nawal vier keer opgepakt en werd ze telkens urenlang vastgehouden.

In februari 2018 kreeg Nawal een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden voor het “aanzetten tot een misdrijf”. Nawal gaat in beroep tegen deze uitspraak. Ze weigert te zwijgen omdat ze wil dat haar kinderen in de toekomst alle kansen kunnen krijgen.


onze oproep

We roepen de Marokkaanse autoriteiten op om ervoor te zorgen dat Nawal en haar familie niet meer worden lastiggevallen, zodat ze kan doorgaan met actievoeren.


 

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.

  

 

 

hier niet op duwen