Milieuactivisten uit Canada

Milieuactivisten uit Canada

GOED NIEUWS!

Grassy Narrows halen slag thuis: financiële steun voor zorginstelling

Jianne en de andere leden van de Grassy Narrows-gemeenschap uit Canada vechten al jaren voor een gezonde toekomst voor zichzelf en de volgende generaties. Ze wonen in een gebied dat ernstig vervuild is met kwik, maar de overheid onderneemt te weinig stappen om de vervuiling tegen te gaan.

Dankzij de massale steun van Amnesty-supporters wereldwijd zullen Jianne en haar gemeenschap nu eindelijk de zorg die ze verdienen. De Canadese overheid tekende begin april een overeenkomst om geld vrij te maken voor de oprichting van een zorginstelling voor mensen met een kwikvergiftiging. Canada verbindt zich ook tot financiering op langere termijn voor het onderhoud van de nodige faciliteiten, maar dat bedrag werd nog niet gespecifieerd. Deze overeenkomst is een belangrijke stap voor de Grassy Narrows in hun jarenlange strijd voor gerechtigheid. Het is de eerste concrete actie die de regering onderneemt na jaren van beloftes.

De gemeenschap blijft echter zoeken naar verdere financiële zekerheid. Zo willen ze de vereiste zorg kunnen garanderen voor mensen die lijden aan de slopende gevolgen van kwikvergiftiging.

COVID-19 update

Hoewel deze belangrijke update ons zeer hoopvol stemt, kunnen we er niet omheen dat veel inheemse gemeenschappen momenteel extra kwetsbaar zijn door de coronacrisis. In een welvarend land als Canada, waar de meeste mensen drinkbaar water rechtstreeks van de kraan kunnen drinken, zijn er nog zo’n 100 inheemse bevolkingsgroepen die geen toegang hebben tot veilig, stromend water. Bovendien is het bijna onmogelijk om afstand te houden als je met drie generaties en 12 mensen een huis deelt met amper twee slaapkamers. Het zijn vaak huizen die goedkoop gebouwd werden door de overheid en waar schimmels en waterschade geen uitzondering zijn. De meeste gemeenschappen hebben ook geen dokters en verplegers, ziekenhuizen of medische noodapparatuur; het vliegtuig nemen is vaak de enige optie om een gepaste behandeling te krijgen. Amnesty is bezorgd over de kwetsbare situatie waarin deze inheemse groepen leven. We blijven erop toezien dat ook deze afgelegen gemeenschappen op noodhulp van de regering kunnen rekenen. 

Jianne Turtle is een van de jongeren van de Grassy Narrows-beweging, die een gezonde leefomgeving voor zichzelf en haar gemeenschap eist. Grassy Narrows is een gebied gelegen in het noordwesten van Ontario, Canada. Het gebied is ernstig vervuild met kwik, waardoor heel veel inwoners ziek zijn geworden. Maar de overheid onderneemt te weinig stappen om de vervuiling tegen te gaan.

Al 50 jaar lang schendt Canada het recht op gezondheid

Vijftig jaar geleden kreeg een papierfabrikant van de overheid de toestemming om tien ton afval te dumpen in het rivierbekken van het Grassy Narrows-gebied. Daardoor werd het hele ecosysteem, inclusief de vissen in de rivier, besmet met kwik. Voor Jiannes inheemse gemeenschap, de Anishinaabe, is visvangst een essentieel deel van hun leven en cultuur. Het hoge kwikgehalte in de vis heeft tragische gevolgen voor jong en oud. 

De provinciale overheden hielden bewust informatie achter over de leefbaarheid en ze weigerden het gebied schoon te maken. Ze dienden ook geen aangepaste medische zorgen toe en bleven ontkennen dat de gemeenschap gevaar liep door kwikvergiftiging. Dat is een grove schending van het recht van de Anishinaabe op een zo gezond mogelijk leven. De jongeren die in het gebied wonen zijn kwetsbaar en lopen een hoger risico op chronische gezondheidsproblemen, inclusief ontwikkelings- en cognitieve stoornissen.  

Recent toonde een onderzoek van experten nog aan dat de kwikvergiftiging een van de ergste gezondheidscrisissen in Canada vormt en dat vooral jongeren erdoor getroffen worden. De federale en provinciale overheden hebben beloofd om de nodige stappen te ondernemen, maar hebben tot op heden niets gedaan om aan de dwingende noden van de gemeenschap te voldoen.

Belofte maakt schuld

Midden jaren ’80 beloofde de Canadese overheid dat het een compensatiefonds zou opzetten voor de gemeenschap. Maar de studies die nodig zijn om dergelijke plannen op te volgen, werden nooit uitgevoerd. De gemeenschap kreeg zelfs te horen dat de vervuiling binnenkort vanzelf zou wegtrekken.  

‘De overheid praat veel, maar doet niets’, zegt Jianne.

Toen Amnesty zo’n 15 jaar geleden al de gemeenschap van Grassy Narrows bijstond in hun strijd, ontkenden zowel de federale als de provinciale overheden dat er van kwikvergiftiging sprake was. 

Maar nu is er eindelijk een momentum. De jongeren die opkomen voor hun gemeenschap zijn veerkrachtig en vastberaden het heft in eigen handen te nemen en hun rechten op te eisen. 


“We zijn trots op onze kinderen. Ze blijven me elke dag verbazen met hun humor, hun trots en hun kracht. Ze zouden niet elke keer weer opnieuw moeten vechten voor basisrechten die anderen in Canada als vanzelfsprekend beschouwen. Ze zouden geen honger, armoede en gif moeten trotseren om daarin te slagen.”

– Judy Da Silva, lid van de Grassy Narrows-gemeenschap

Het verhaal van de jongeren van Grassy Narrows kwam uitgebreid aan bod in de media. Dit jaar hebben zowel de speciale rapporteur voor gezondheidsrechten van de VN als de vertegenwoordiger voor giftig afval zich uitgesproken over deze kwestie. 

Amnesty werkt al sinds 2005 samen met de gemeenschap en gelooft dat Jenae samen met de andere jongeren, en met steun vanuit internationale hoek, het verschil kan maken. We eisen dat de Canadese overheid haar beloftes nakomt en dat ze de rivier en het land schoonmaakt. De Grassy Narrows-gemeenschap en de toekomstige generaties moeten de kans krijgen om te leven en op te groeien in een gezonde omgeving.

KOM in actie

Jianne en de jongeren van Grassy Narrows maken deel uit van Amnesty’s Schrijfmarathon. Die vindt plaats in december 2019. Kom hier meer te weten. 

MAAK KENNIS MET andere BESCHERMERS VAN ONZE PLANEET

 

© Sergio Ortiz Borbolla
Clovis Razafimalala is vader van twee en een prominente milieuactivist uit Madagaskar. Hij voert op vreedzame wijze actie tegen de illegale, maar lucratieve, uitvoer van het kostbare rozenhout. Hij is een doorn in het oog van verschillende machthebbers en werd recent op basis van valse klachten ...
Patricia Gualinga (c) Amazon Watch/Caroline Bennett
Salomé wordt bedreigd omdat ze zich inzet voor de bescherming van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Dat doet ze samen met andere mensenrechtenverdedigers als Patricia Gualinga, Nema Grefa en Margoth Escobar. Ze noemen zich ‘de Amazonevrouwen’. Elk van hen werd al aangevallen en ...
© Sergio Ortiz Borbolla
Andrei Rudomakha uit Rusland noemt zichzelf een ecocentrist. Hij vecht met hart en ziel voor het behoud van de prachtige leefomgeving in Krasnodar. In december 2017 werd hij samen met een journaliste en andere leden van de ngo Environmental Watch for the North Caucasus (EWNC), aangevallen door drie ...
hier niet op duwen