Brieven schrijven in de gevangenis

Brieven schrijven in de gevangenis

Actueel

In heel Vlaanderen zijn er Amnesty-supporters die brieven schrijven naar autoriteiten om mensenrechtenschendingen aan te klagen. Briefschrijvers komen daarvoor samen in hun gemeentezaal, op café, in iemands living … en sinds kort ook in de gevangenis.

Brieven sturen naar machthebbers om te eisen dat ze een onrechtvaardige situatie rechtzetten en respect hebben voor mensenrechten, zit in het DNA van Amnesty International. Decennialang al kruipen Amnesty-supporters van over de hele wereld in hun pen voor mensen die onterecht opgesloten zitten, niet mogen zeggen wat ze denken of nog met een andere mensenrechtenschending geconfronteerd worden.

Die Amnesty-briefschrijvers zijn er van alle leeftijd en alle slag: scholieren, studenten, mama’s en papa’s, senioren, bibliotheekbezoekers en cafégangers. Sinds kort schrijven in Vlaanderen en Brussel ook gedetineerden mee. In de ontspanningsruimte van de gevangenis komen ze met regelmaat van tijd samen in hun schrijfgroepje ‘met VRIJE pen’. Amnesty-supporters van buiten de gevangenismuren vergezellen hen daarbij.

Bekijk hier de VRT NWS-reportage over onze schrijfactie in de gevangenis van Hoogstraten (02/09/2019):

MET VRIJE PEN

Sinds december 2018 organiseert Amnesty International schrijfavonden in de gevangenis samen met De Rode Antraciet, een organisatie die een cultuuraanbod in gevangenissen voorziet. In 2018 schreven 157 gedetineerden mee tijdens 26 schrijfsessies in 15 gevangenissen in Vlaanderen en Brussel.

Het contact tussen Amnesty-supporters binnen en buiten de gevangenismuren is voor alle betrokkenen een enorme meerwaarde. Voor de gedetineerden zijn de schrijfavonden kostbare momenten waarop ze een open gesprek kunnen hebben met iemand van buiten de gevangenis. Velen geven aan dat ze ook iets goeds willen doen voor de samenleving in de tijd dat ze hun straf uitzitten voor de fouten die ze gemaakt hebben. Brieven schrijven voor mensenrechten is één van de weinige opties die ze daarvoor hebben in de gevangenisomgeving.


“Iedereen zou eens naar de gevangenis moeten gaan en al schrijvend samen met een gevangene de tafel delen. Het is goed voor meer nederigheid in ons oordeel over onze medemens.”

Gerda Bleus, Amnesty-supporter uit Ieper


77 Amnesty-supporters gingen tot nu toe één of meerdere keren meeschrijven aan de zijde van gevangenen. Ook voor hen is het een spannende en enorm boeiende ervaring. De veiligheidsprocedure en tocht door de gevangenis naar het juiste zaaltje is een belevenis op zich.

Het bijschuiven aan een tafeltje met één of meerdere gevangenen, de eerste aftastende welkomstwoorden, het individueel briefschrijven dat mondjesmaat overgaat in losse babbels of diepgaande gesprekken raakt iedere deelnemer op een persoonlijke manier. Wat is vrijheid? Hoe voelt het om gevangen te zitten? Hoe is het leven in de cel? Wat doe je met je tijd? Heel wat voordoordelen komen op losse schroeven te staan. Naast de brieven waarin we gerechtigheid vragen voor mensenrechtenschendingen wereldwijd groeit er ook een wederzijds inzicht.
 


"Het ergste wat je kan overkomen als je gevangen zit, is dat je vergeten wordt. Als er DAARBUITEN mensen zijn die nog aan je denken, dan betekent dat toch iets. Daarom schrijf ik ook voor ANDEREN."

Gedetineerde in de gevangenis van Hoogstraten en Amnesty-briefschrijver

 

ZELF MEESCHRIJVEN IN DE GEVANGENIS?

In december – wanneer Amnesty zijn wereldwijde Schrijfmarathon organiseert – vinden nieuwe schrijfavonden ‘met VRIJE pen’ plaats. Per schrijfavond kunnen een vijftal mensen aansluiten, onder begeleiding van een ervaren Amnesty-begeleider en medewerkers van De Rode Antraciet.

Zin om in december 2019 mee te schrijven in één van de 19 Vlaamse en Brusselse gevangenissen?
Vul dan onderstaand formulier in!

Ik wil meer info over schrijven in de gevangenis

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam-inzendingen te vermijden.