MET VRIJE PEN

MET VRIJE PEN

schrijven binnen de gevangenismuren

Amnesty's oudste manier van actievoeren is brieven schrijven voor mensenrechten. En dat gebeurt soms op een bijzondere locatie: de gevangenis. Amnesty-vrijwilligers en gedetineerden schrijven dan zij aan zij voor mensenrechten, in de ontspanningsruimte van de gevangenis.

Bekijk hier de VRT NWS-reportage over onze schrijfactie in de gevangenis van Hoogstraten (02/09/2019):

De kiem van het schrijfproject werd gelegd door twee Amnesty-vrijwilligers die beroepshalve in de gevangenis komen en Amnesty-schrijfavonden organiseerden binnen de gevangenismuren. In 2018 ontpopten die avonden tot het project 'Met VRIJE pen', waarbij Amnesty-vrijwilligers van buiten de gevangenismuren mee kwamen schrijven met de gedetineerden. Het project is een samenwerking tussen International Vlaanderen en vzw De Rode Antraciet, die werkt aan een maximale interactie tussen gedetineerden en de buitenwereld.

Tijdens onze vorige edities schreven meer dan 300 gedetineerden verspreid over 15 gevangenissen in Vlaanderen en Brussel met ons mee. In het verleden werd het contact tussen Amnesty-supporters binnen en buiten de gevangenismuren door alle betrokkenen ervaren als een enorme meerwaarde. Voor de gedetineerden zijn de schrijfsessies kostbare momenten. Gedetineerden krijgen niet alleen de kans om zich in te zetten voor mensenrechtenverdedigers maar kunnen ook samen met de vrijwilligers in gesprek gaan over mensenrechten. De samenleving wordt zo van buiten naar binnen gebracht. 


"Het ergste wat je kan overkomen als je gevangen zit, is dat je vergeten wordt. Als er DAARBUITEN mensen zijn die nog aan je denken, dan betekent dat toch iets. Daarom schrijf ik ook voor ANDEREN."

Gedetineerde in de gevangenis van Hoogstraten en Amnesty-briefschrijver


Voor Amnesty-supporters van buiten de gevangenismuren is het een interessante manier om iets bij te leren over het gevangeniswezen en in contact te komen met gedetineerden. Wat is vrijheid? Hoe voelt het om gevangen te zitten? Hoe is het leven in de cel? Wat doe je met je tijd? Ook de veiligheidsprocedure en de tocht door de gevangenis is een belevenis.  


“Iedereen zou eens naar de gevangenis moeten gaan en al schrijvend samen met een gevangene de tafel delen. Het is goed voor meer nederigheid in ons oordeel over onze medemens.”

Gerda Bleus, Amnesty-supporter uit Ieper

 

Logo met vrije pen

Word host!

Wil je graag méér doen dan enkel meeschrijven in de gevangenis? Dan is de rol als host misschien wel iets voor jou!

Wat doet een host?  

• Een host faciliteert mee het bezoek en begeleidt onze schrijvers doorheen hun tocht in de gevangenis. We weten uit ervaring dat een gevangenisbezoek een diepe indruk kan nalaten op onze vrijwilligers. Daarom is het belangrijk dat we hen voldoende ondersteunen. Een host helpt ons hierbij. 

Een host verzorgt mee de Amnesty-presentatie in de gevangenis. We willen onze Amnesty-briefschrijvers van binnen en buiten de gevangenis goed informeren over het werk van Amnesty International. Daarom geven we voor elke schrijfsessie een korte presentatie waarin we uitleggen wat Amnesty International doet, waarom we schrijven voor mensenrechten en wat de bedoeling is van het project ‘met VRIJE pen’.  

Wil jij graag host worden?

Stuur een mailtje naar [email protected] waarin je aangeeft dat je geïnteresseerd bent om host te zijn. Wij nemen spoedig contact met jou op!

ZELF MEESCHRIJVEN IN DE GEVANGENIS?

Laat je gegevens achter via onderstaand formulier en wij houden je op de hoogte van de schrijfacties in de gevangenis. In 2023 zullen deze plaatvinden in de maanden mei, juni en december. Vergeet zeker niet mee te geven in welke gevangenis je het liefst wil schrijven, zodat we je voor schrijfacties in die gevangenis(sen) kunnen contacteren. Vergeet je niet gratis lid te maken van Amnesty International. Dit is belangrijk voor de verzekering. Je kan niet deelnemen aan een schrijfsessie in de gevangenis als je geen lid bent.

Ja, hou me op de hoogte van schrijfsessies

Kies de gevangenis(sen) waar je wil schrijven*
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam-inzendingen te vermijden.

Deze animatie werd gemaakt door Kiefer Vanhaezebrouck, student aan KASK School of Arts in opdracht van Amnesty Groep Gent.

hier niet op duwen