Mensenrechtenverdedigers

Mensenrechtenverdedigers

Maak mee het verschil voor mensenrechtenverdedigers

Tienduizenden, zelfs honderdduizenden handtekeningen van burgers wereldwijd en ons lobbywerk achter de schermen zorgen ervoor dat één op de vier schrijfacties van Amnesty, zoals een petitie, een positief resultaat oplevert.

Mensenrechtenverdedigers wereldwijd onder vuur

  • In 2018 werden meer dan 321 mensenrechtenverdedigers gedood in 27 landen.
  • Colombia is het dodelijkste land voor verdedigers met niet minder dan 126 mensen die er gedood werden omwille van hun mensenrechtenwerk.  
  • Wereldwijd werden ruim 3.500 mensenrechtenverdedigers gedood sinds 1998. Het jaar waarin de zogenaamde "VN-verklaring voor mensenrechtenverdedigers" aangenomen werd.

"Het speelt altijd door mijn hoofd dat ik gedood of ontvoerd zal worden. Maar ik weiger in ballingschap te gaan. Ik ben een mensenrechtenverdediger en ik zal deze strijd niet opgeven." 

Berta Cáceres uit Honduras die in 2016 werd vermoord

Mensen die zich uit durven spreken tegen onrecht, liggen onder vuur. Regeringen, bedrijven, gewapende groeperingen, groepen die haat zaaien en oproepen tot discriminatie en anderen proberen hen het zwijgen op te leggen.

Activisten worden weggezet als criminelen. Ze worden bestempeld als terroristen, landverraders, fraudeurs en zelfs als ‘buitenlandse agent’ oftewel spion. Daarna gaat de aanval op hen verder. Met lastercampagnes wordt hun reputatie verder aangetast, zij worden achter de tralies gezet of met geweld wordt hen het zwijgen opgelegd.

Ook worden vakbonden ontbonden en kranten verboden. Sociale media worden geblokkeerd. Online activiteiten worden op onwettige wijze gecontroleerd. En vreedzame demonstranten worden met geweld bestreden. Opkomen voor de mensenrechten is moeilijk en gevaarlijk geworden.

Daarom zijn mensenrechtenverdedigers belangrijker dan ooit tevoren. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting. Durven het op te nemen tegen racisme en seksisme. Hebben het lef om marteling te veroordelen en onze machthebbers ter verantwoording te roepen.

Kom in actie

Jullie acties hebben effect

Tep Vanny is het bewijs dat jouw handtekening telt!

De Cambodjaanse (foto hierboven) werd onterecht tot 2,5 jaar cel veroordeeld, omdat ze opkomt voor de huisvestingsrechten van haar gemeenschap. Op 20 augustus kwam ze vervroegd vrij, na een intensieve campagne en honderdduizenden handtekeningen uit alle hoeken van de wereld.

Meer goed nieuws dankzij jullie acties

RAPPORT: "Human right defenders under threat"

Dit zijn mensenrechtenverdedigers

hier niet op duwen