Op 27 november 2005 veranderde het leven van Moses Akatugba (foto) volledig. Het Nigeriaanse leger arresteerde de 16-jaar oude jongen en beschuldigde hem van diefstal. Bij zijn arrestatie sloegen soldaten hem op zijn hoofd en rug en schoten ze in zijn hand. Om hem tot bekentenissen te dwingen, sloeg de politie hem met stokken en machetes, hing hem op tijdens de ondervragingen en trok zijn nagels uit met een tang. Na acht jaar in de cel werd Moses ter dood veroordeeld, hij mocht zijn familie nauwelijks zien.
“De pijn van foltering is ondraaglijk. Ik had nooit gedacht dat ik vandaag nog in leven zou zijn. Je kan je niet voorstellen hoeveel pijn die agenten me aandeden. In heel mijn leven werd ik nog nooit op zo’n onmenselijke manier behandeld.”
Na een intensieve actie van Amnesty International werd Moses Akatugba in 2015 vrijgelaten. Gelukkig. Voor anderen is de afloop niet zo gelukkig. Elke dag komen er in de wereld mensen als Moses bij. Slachtoffers van folteringen, die voor het leven getekend zijn. Amnesty International komt op voor mensen als Moses Akatugba en gaat de strijd aan met de daders. Want folteraars mogen hun straf niet ontlopen!
Folteren is walgelijk. Voor ons is het een verschrikking, iets uit de Middeleeuwen. Maar in meer dan de helft van alle landen ter wereld komt foltering voor. In bijvoorbeeld Irak, Egypte en Bangladesh vinden stelselmatig folteringen plaats. In landen als India, Japan en Marokko wordt door overheidsdienaren geregeld gefolterd.
Al meer dan vijftig jaar strijdt Amnesty International voor wereldwijde uitbanning van foltering. Amnesty International heeft het standpunt dat alle schenders van mensenrechten voor de rechter moeten komen. Zij moeten in eigen land worden berecht of eventueel in een ander land, volgens het VN-Verdrag tegen Foltering.
Samen met lokale mensenrechtenorganisaties sporen wij de daders van folteringen op en klagen hen aan. Wij zetten regeringen onder druk om de internationale verdragen tegen foltering te bekrachtigen en roepen landen op de export van folterwerktuigen te verbieden.