Marokko: laat blogger Fatima Karim vrij

Actietermijn: 
02/11/2022 tot 15/12/2022

Marokko: laat blogger Fatima Karim vrij

Op 15 augustus 2022 werd blogster en activiste Fatima Karim veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een boete. Fatima had op Facebook satirische commentaar geuit over een vers uit de Koran. Dat beschouwden de autoriteiten als een belediging van de islam. Fatima Karim zit sinds haar aanhouding op 26 juli 2022 in afzondering en mag geen contact hebben met andere gevangenen. Het plaatsen van een foto of tekst op sociale media, zelfs als die door sommigen als beledigend voor de godsdienst kan worden geïnterpreteerd, wordt beschermd door het recht op vrije meningsuiting.

Roep de Marokkaanse autoriteiten op Fatima Karim onmiddellijk vrij te laten.

Achtergrondinfo

Fatima Karim (39) is de eigenares van twee ondernemingen in Oued Zem, een stad in het centrum van Marokko. In juli 2021 zegt zij doodsbedreigingen te hebben ontvangen voor haar pro-Israëlische standpunten. Zij was kandidate bij de regionale verkiezingen in 2015 voor de Parti du Progrès et du Socialisme (PPS).

Nadat ze ondervraagd werd op 26 juli 2022 hield de politie Fatima Karim aan en bracht haar naar de gevangenis van Khouribga, waar zij in afzondering is geplaatst. Een familielid vertelde Amnesty dat de autoriteiten haar verbieden te spreken met medegevangenen uit vrees dat zij een slechte invloed zou hebben op hun gedachtengoed. Fatima Karim kan een keer om de twee weken bezoek krijgen, maar omdat de gevangenis zo ver is, kunnen haar ouders het zich maar veroorloven om één keer per maand langs te komen.

Artikel 267-5 van het Marokkaans strafwetboek voorziet in een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar en een boete van 20.000 tot 200.000 dirham voor al wie schuldig wordt bevonden aan het beledigen van de islam. In juni 2021 werd een Marokkaans-Italiaanse vrouw tot een celstraf van 3,5 jaar veroordeeld voor Facebookposts over de Koran. In juli 2020 gebruikte een rechtbank in Safi, artikel 267-5 om Mohammed Awatif Qashqash te veroordelen tot 6 maanden cel en een geldboete van 300 Marokkaanse dirham (ongeveer 32 USD) omdat hij een karikatuur had gepost waarop diverse religieuze leiders stonden. 

De Marokkaanse grondwet beschermt nochtans de vrijheid van meningsuiting onder hoofdstuk 25. In het document van de Rechtbank van Eerste Aanleg van Oued Zem over het proces van Fatima Karim verwerpt de rechtbank evenwel het argument dat de aanklacht haar grondwettelijk recht op vrije meningsuiting schendt. De rechtbank stelt dat dit recht verenigbaar moet zijn met de andere waarden die vastgesteld zijn in de grondwet, met inbegrip van de preambule dat de Marokkaanse identiteit wordt gekenmerkt door de aanvaarding van de islam in het nationale referentiesysteem en waarin wordt beklemtoond dat Marokko een islamitische staat is.
 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Monsieur le Premier Ministre du Maroc Aziz Akhannouch
Palais Royal – Touarga
Rabat
Maroc

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Marokko
Ambassadeur Mohammed Ameur
Sint-Michielslaan 29
1040 Etterbeek

E: [email protected]

hier niet op duwen