Dit zijn de resultaten van de Schrijfmarathon 2020

Dit zijn de resultaten van de Schrijfmarathon 2020

Over de hele wereld werden maar liefst 4.496.875 acties ondernomen tijdens de Schrijfmarathon 2020. Al die acties samen hebben echt een verschil gemaakt.

JULLIE BRIEVEN HEBBEN EFFECT

 

 

Melike & Özgür vrijgesproken

Op 8 oktober zijn de 18 deelnemers vrijgesproken die tijdens een Pride-bijeenkomst in 2019 in Turkije met geweld werden opgepakt. Onder hen ook Melike Balkan en Özgür Gür, die tot 3 jaar celstraf riskeerden omdat ze opkomen voor de rechten van LGBTI+'ers en een Pride sit-in organiseerden aan hun universiteit. De vreedzame bijeenkomst werd door de politie met geweld beëindigd. Tijdens de Schrijfmarathon van 2019 werden wereldwijd massaal brieven geschreven voor Melike en Özgür. De twee studenten bedanken iedereen die voor hen in actie kwam.


Germain rukuki IS vrij!

Op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. De mensenrechtenverdediger werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Germain heeft al 4 jaar vastgezeten in een kleine, propvolle cel. In december 2020 schreven honderdduizenden mensen uit de hele wereld brieven voor zijn vrijlating. Zes maanden later kwam hij vrij. Nu kan hij eindelijk zijn jongste zoontje zien, die na zijn arrestatie in 2017 werd geboren.

 

 


 


 


Paing Phyo Min is vrij!

In april 2021 kwam satiricus Paing Phyo Min uit Myanmar vervroegd vrij. Hij zat in de gevangenis omwille van een humoristisch optreden met zijn poëziegroep de Peacock Generation, waarbij ze verkleed gingen als soldaten. Paing Phyo Min werd veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege ‘het aanzetten tot deserteren van militairen’ en ‘online laster’ (hij deelde beelden van hun optredens online). Tijdens de Schrijfmarathon kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor Paing Phyo Min, en met succes! Na bijna twee jaar gevangenisstraf werd hij samen met twee andere leden van de poëziegroep vrijgelaten na een generaal pardon.
 


Heropening moordonderzoek Popi & Bongeka

Tijdens de Schrijfmarathon kwamen wereldwijd 316.796 mensen in actie voor Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika. Zij werden in 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht. Het eerste onderzoek naar de moord was een regelrechte aanfluiting, waarna honderdduizenden mensen een heropening van het onderzoek naar de daders eisten. Op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, overhandigde een Amnesty-delegatie met Popi’s zus en moeder onze handtekeningen aan leden van de nationale politie. Dat leidde ertoe dat de politie de zaak opnieuw onderzocht heeft en doorverwezen heeft naar het openbaar ministerie voor vervolging. Amnesty blijft de zaak op de voet volgen tot er gerechtigheid is voor de slachtoffers en hun familie.


  

Ik wil Amnesty bedanken om mee te strijden voor de vrijlating van vreedzame demonstranten in Algerije. Hartelijk dank voor jullie acties!


journalist KHALED VOORLOPIG VRIJ

De Algerijnse journalist Khaled Drareni werd voorlopig vrijgelaten. Begin 2020 maakte hij een verslag van protesten tegen corruptie en het harde optreden van de politie. Samen met tientallen demonstranten werd hij opgepakt en veroordeeld tot twee jaar cel voor het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’. Dankzij de steun van honderdduizenden Amnesty-supporters tijdens onze Schrijfmarathon kwam Khaled op 19 februari 2021 voorlopig vrij. Maar er zitten nog altijd activisten en journalisten vast omdat ze vreedzaam opkwamen voor hun mening. Amnesty eist ook hun onmiddellijke vrijlating en een aanpassing van de wetgeving die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzaam protest beknot.


Gustavo uit Chili bedankt jullie

Gustavo Gatica raakte in 2019 blind door een politiekogel tijdens een vreedzaam protest voor gelijkheid. Er werd toen niemand verantwoordelijk gehouden voor het politiegeweld. Op 27 juli 2021 overhandigde Amnesty Chili samen met Gustavo meer dan 206.000 handtekeningen uit 40 landen. Daarop beloofde de openbaar aanklager om de verantwoordelijkheid van politiecommandanten voor het geweld tegen demonstranten verder te onderzoeken. Een veelbelovende stap in onze strijd voor gerechtigheid voor Gustavo.

Beste Amnesty-supporters,

We willen jullie bedanken voor alle steun en solidariteit tijdens de Schrijfmarathon. Naast de internationale druk voor gerechtigheid, die volgens ons cruciaal is, voelden we ons dankzij deze campagne gesteund door de warme boodschappen van duizenden mensen over de hele wereld.

Ze herinneren ons eraan dat velen van ons dromen van een betere wereld waarin de fundamentele rechten van alle mensen gepromoot en gerespecteerd worden. Dankzij jullie geloven we dat die toekomst mogelijk is. In moeilijke tijden was Amnesty International een grote steun en bondgenoot in onze strijd. We zijn jullie eeuwig dankbaar en vragen jullie om dit essentiële werk voort te zetten.

Warme groeten,
Gustavo en de familie Gatica Villarroel

 


 

Veel dank aan iedereen die de tijd nam om te schrijven en ons een hart onder de riem stak.


 

Ik ben overweldigd. Mijn moeder zal alle brieven geweldig vinden, het zal zoveel voor haar betekenen en ze zal versteld staan van alle inspanningen die hierin zijn gestopt.


Nassima al-Sadah komt eind juni ‘vrij’

Op 25 december 2020 veroordeelde het Strafhof in Riyad Nassima al-Sadah tot 5 jaar gevangenisstraf, met opschorting van de laatste 2 jaar, en een reisverbod van 5 jaar na het einde van haar straf. Die straf werd in maart 2021 door het Hof van Beroep bekrachtigd. Dat betekent dat Nassima, die sinds juli 2018 achter de tralies zit voor haar mensenrechtenwerk, eind juni 2021 vervroegd zal vrijkomen. Amnesty beschouwt dit als een relatief positieve wending in haar zaak, maar benadrukt dat Nassima nooit had moeten vastzitten voor haar vreedzaam activisme. We blijven ook  actievoeren voor de vrijlating van alle Saudische vrouwenrechtenactivisten.

Nassima’s zoon Moussa nam intussen alle brieven en kaartjes voor zijn moeder in ontvangst en liet ons weten: "Ik was verrast dat sommige brieven ook aan mij zijn gericht. Een vrouw schreef ‘En voor jou stuur ik de liefde van een moeder’, zo lief. Ik dacht eerst dat ik er een selectie van zou maken om aan mijn moeder voor te lezen, maar als ik de volle postzakken zie, realiseer ik me dat ze zal willen dat ik ze allemaal lees! Ik wil jullie enorm bedanken voor jullie solidariteit."

+ 37.000   

brieven & kaartjesIn Vlaanderen leverde de Schrijfmarathon 98.726 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen op! Een recordaantal van 2.238 schrijfpakketten vloog de deur uit.

+ 60.000

HANDTEKENINGENWe telden 60.000 Vlaamse handtekeningen. En onze Franstalige collega's deden er nog een flinke schep bovenop: dat brengt ons op een totaal van 136.992 Belgische handtekeningen. Fijn dat jullie meededen!

Met een volgeladen Amnesty-brievenkaravaan trokken we in februari 2021 naar de betrokken ambassades om er onze eisen kenbaar te maken en het onrecht tegen hun burgers te stoppen. Bekijk hieronder het videoverslag.

Schrijfmarathon goed nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de impact van jouw brieven na de Schrijfmarathon? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op onze ‘goed-nieuwsbrief’.

Zodra er een positieve verandering is in het leven van één van de mensen voor wie we schreven, mag je van ons een update verwachten!

Privacy

hier niet op duwen