DR Congo: Maak een eind aan gedwongen uitzettingen in Kolwezi

Petitie

DR Congo: Maak een eind aan gedwongen uitzettingen in Kolwezi

2.513 / 5.000 handtekeningen

Inwoners van de Democratische Republiek Congo (DRC) betalen een hoge prijs om de wereld van koper en kobalt te voorzien: gedwongen uitzettingen, illegale vernietiging van hun huizen en fysiek geweld.  

Stuur een boodschap naar president Tshisekedi om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden bij de uitbreiding van industriële koper- en kobaltmijnen. 

Wat is het probleem? 
Door de klimaatcrisis moet de wereld dringend afstappen van fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie gebruiken. Maar deze wereldwijde verschuiving mag niet ten koste gaan van mensen of de natuur. 

De DRC levert het grootste deel van het koper en kobalt dat wordt gebruikt in lithium-ionbatterijen. Deze batterijen voorzien onze smartphones, laptops, elektrische auto's en fietsen van energie en zijn nodig voor de dringende en noodzakelijke transitie naar hernieuwbare energie.
 
Mineraalrijke gebieden in de DRC worden echter opgeofferd voor de mijnbouw. Dit leidt tot een schokkende reeks wantoestanden in de regio: duizenden mensen hebben hun huizen, scholen, ziekenhuizen en gemeenschappen verloren door de uitbreiding van koper- en kobaltmijnen in de DRC. 

Dit gebeurt in een land dat nog herstellende is van koloniale wreedheden. Hierbij kwamen miljoenen mensen om, werden wreedheden begaan en werden grondstoffen gedolven en verhandeld zonder dat de lokale bevolking daar veel baat van had. De gelijkenis met vandaag is onmiskenbaar.  
 
President Tshisekedi ziet de DRC als een "klimaatoplossend land". Hij moet ook leiderschap tonen op het gebied van klimaatrechtvaardigheid en zorgen dat de bescherming van de mensenrechten een integraal onderdeel is van een rechtvaardige energietransitie. 
 
Wat kan jij doen om te helpen? 
Teken de petitie en roep de regering van de DRC op om een einde te maken aan de gedwongen uitzettingen in Kolwezi en mensenrechten boven winst te plaatsen. 
 

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank. Alleen je initialen en geboortejaar worden doorgegeven aan de geadresseerde(n) van de petitie.
Je telefoonnummer invullen is vrijblijvend. Vul je het in? Dan kan Amnesty je opbellen om je te informeren over onze acties of om je steun te vragen.
hier niet op duwen