Saudi-Arabië: schenk Loujain échte vrijheid

Petitie

Saudi-Arabië: schenk Loujain échte vrijheid

2.045 / 5.000 handtekeningen

Loujain al-Hathloul is een bekende mensenrechtenactiviste uit Saudi-Arabië. Ze voerde de voorbije jaren campagne tegen het rijverbod voor vrouwen en voor de afschaffing van het mannelijke voogdijsysteem. Dat werd haar niet in dank afgenomen door de Saudische autoriteiten. In mei 2018 werd ze opgepakt en gevangengezet. Een terreurrechtbank veroordeelde haar eind 2020 wegens ‘het promoten van vrouwenrechten’. Loujain tekende beroep aan tegen deze beslissing, maar op 10 maart 2021 bevestigden drie rechters haar veroordeling tot 5 jaar en 8 maanden gevangenisstraf met ingeloste kans op vervroegde vrijlating. 

Liefst 1001 dagen zat Loujain opgesloten, omdat ze opkwam voor vrouwenrechten. Verschillende keren zat ze in een isoleercel. Contact met haar familie werd haar regelmatig geweigerd, net als contact met haar advocaat. Loujain getuigde ook gefolterd en seksueel misbruikt te zijn in de gevangenis.

Eindelijk thuis, maar niet vrij

Op 10 februari 2021 mocht Loujain de gevangenis verlaten. Maar ze is nog niet écht vrij. Ze mag de komende vijf jaar het land niet uit. Nog vijf jaar lang kan ze haar broer en zussen in het buitenland niet in de armen sluiten. Ze mag ook haar socialemediakanalen niet gebruiken, die ze voorheen inzette om actie te voeren.

Dit is géén echte vrijheid!

Blijf samen met Amnesty International Loujain steunen in haar mensenrechtenwerk. Vraag de Saudische autoriteiten om de absurde veroordeling van Loujain te vernietigen, haar folteraars te berechten en haar écht vrij te laten, zonder enige voorwaarde. 
 

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.