Dringend: stop detentie en verkoop van vluchtelingen en migranten in Libië

Dringend: stop detentie en verkoop van vluchtelingen en migranten in Libië

Gevangenschap, foltering, uitbuiting en verkrachting maken deel uit van de dagelijkse gruwel waaraan vele vluchtelingen en migranten in Libië worden onderworpen. In de plaats van een einde te maken aan deze misbruiken, helpt Europa Libië om mensen vast te houden in deze hel. 

Door de Libische kustwacht op te leiden en schepen te voorzien waarmee migranten teruggebracht worden naar Libië, zijn Europese leiders mee verantwoordelijk voor dit onvoorstelbare lijden.

Meer dan 20 000 migranten, vluchtelingen en asielzoekers worden vastgehouden in detentiecentra, zonder enige zekerheid of en wanneer ze vrijgelaten zullen worden. De levensomstandigheden zijn compleet onmenselijk - ze hebben amper toegang tot voedsel, water en medische zorgen. Ze worden er bijzonder gewelddadig behandeld – ze worden gefolterd, verkracht, en zelfs verkocht.

Het is cruciaal om Libische en Europese leiders op te roepen om migranten en vluchtelingen te beschermen tegen de gruwelijke mensenrechtenschendingen in Libië.

Waarom is dit dringend? 20 000 migranten en vluchtelingen zitten vast in Libië. Ze zijn volledig in de macht van milities en gewapende groepen. Ze worden onderworpen aan gruwelijke mensenrechtenschendingen.

Stuur een email naar Libische en Europese leiders en roep hen op om:

  • Alle migranten en vluchtelingen te bevrijden uit de detentiecentra, en een einde te maken aan de arbitraire detentie van vluchtelingen en migranten in Libië;
  • Alle beschuldigingen van foltering en andere mishandeling van vluchtelingen en migranten in Libië te onderzoeken, en te verzekeren dat de vermoedelijke daders vervolgd worden door middel van een transparant en eerlijk proces, zodat een einde gemaakt kan worden aan deze vicieuze cirkel van misbruiken en geweld;
  • De samenwerking inzake migratiebeleid te herzien, en hierbij een prioriteit te maken van de bescherming van de rechten van vluchtelingen en migranten, in de plaats van mensen vast te houden in Libië;
  • Het VN Hoog Commissiariaat voor de Vluchtelingen formeel te erkennen, en toe te laten zijn mandaat volledig uit te voeren, met inbegrip van de bescherming van asielzoekers en vluchtelingen.

 

 

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.

  

 

 

 

hier niet op duwen