Burundi: laat journalist Floriane Irangabiye vrij!

Petitie

Burundi: laat journalist Floriane Irangabiye vrij!

3.710 / 5.000 handtekeningen

Een rechter veroordeelde de Burundese journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar cel voor “het ondermijnen van de integriteit van het nationale grondgebied”. Op 2 mei 2023 werd haar straf in beroep bevestigd. Amnesty eist haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Floriane werd veroordeeld nadat ze kritiek uitte over het gebrek aan recht op vrije mening in haar land.  

Eis mee dat de Burundese autoriteiten Floriane nu vrijlaten.   

Tijdens het proces eind 2022 voerde de verdediging als bewijslast een audiofragment uit een radio-uitzending aan waarin Floriane zegt: “De bevolking is onderworpen aan het kwaad van de Burundese leiders, burgers durven niet vrij hun mening te uiten uit angst om gedood te worden. We roepen alle Burundezen op om die angst te trotseren.” Daarnaast werden foto’s van haar en de Rwandese president Kagame en voormalig president Buyoya op publieke events aangevoerd. En ze werd ervan beschuldigd deel te nemen aan meetings met jonge Burundezen in ballingschap in Rwanda. Haar veroordeling is politiek gemotiveerd en gelinkt aan haar werk als journalist en het vreedzaam uitoefenen van haar mensenrechten.  

Haar advocaat diende verder beroep in bij het Hof van Cassatie. Help ons mee de druk op te voeren. Floriane had geen dag in de cel mogen zitten en moet meteen vrijkomen.  

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank. Alleen je initialen en geboortejaar worden doorgegeven aan de geadresseerde(n) van de petitie.

 

Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Amnesty je telefonisch benaderen om te informeren over onze acties of om je steun te vragen.  

hier niet op duwen