KVLV schrijft ze vrij

KVLV schrijft ze vrij

8 maart: Internationale Vrouwendag

Doe mee met de 'Schrijf ZE vrij'-actie van Amnesty International en KVLV, Vrouwen met vaart in de week van 8 maart.

Laat jouw brief levens veranderen!

De Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van vrouwenrechten. Vrouwenrechten zijn ook mensenrechten, maar ze worden vaak met de voet getreden.

In veel landen worden mensenrechten aan vrouwen onthouden, bijvoorbeeld het recht op een eigen keuze van de huwelijkspartner en het recht op gelijke bescherming door de wet. Bovendien zijn er tal van mensenrechtenschendingen waar alleen vrouwen het slachtoffer van zijn.

Samen met Amnesty International toont KVLV, Vrouwen met vaart zich solidair met deze vrouwen door hen ‘vrij te schrijven’. We richten ons voor deze actie op twee vrouwen.

Je kan in groep deelnemen aan deze actie, of individueel. De actie is zeer laagdrempelig en kost slechts 15 à 30 min van je tijd.

Voor wie schrijven we?

Dit jaar schrijven we voor mensenrechtenactiviste Ni Yulan uit China en de Jamaicaanse Shackelia Jackson die strijdt tegen politiegeweld. 

Ni Yulan

China - Ni Yulan: gemarteld en dakloos omwille van haar mensenrechtenwerk.

Al jarenlang voert Ni Yulan actie tegen gedwongen huisuitzettingen. Sindsdien is ze doelwit van de politie. In 2002 werd ze opgepakt toen ze de sloop van een huis filmde. Aan de dagenlange martelingen hield ze gebroken voeten en knieschijven over, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Toen ze compensatie vroeg, werd ze gearresteerd en tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook verloor ze haar licentie om als advocaat te werken.

Na haar vrijlating zette ze haar werk voor het groeiende aantal slachtoffers van uitzettingen voort. Daarop werd ze nog twee keer gevangengezet voor in totaal vierenhalf jaar. Buiten de gevangenis werd ze voortdurend lastiggevallen, kreeg ze een reisverbod opgelegd en werd ze ten minste zeven keer uit haar huis gezet. De laatste keer in april 2017. Zo gaan de Chinese autoriteiten om met verdedigers van de mensenrechten. 

Het gebeurt in China steeds vaker dat mensen uit hun huis gezet worden, waarna de woning wordt afgebroken om plaats te maken voor de aanleg van wegen, fabrieken of wooncomplexen. Op deze manier kunnen lokale bestuurders voldoen aan de wens van de Communistische Partij om voor economische groei te zorgen. De huisuitzettingen gaan gepaard met veel geweld, en de gedupeerden krijgen slechts een kleine vergoeding, die niet meer bedraagt dan een fractie van de waarde van hun huis.

 

Shackelia Jackson

Jamaica – Shackelia Jackson: activiste tegen politiegeweld

Shackelia Jackson woont in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. In december 2014 werd haar broer Nakiea tijdens zijn werk doodgeschoten door de politie. De politieagenten zegggen dat ze op zoek waren naar een overvaller met dreadlocks. Toen Nakiea op verzoek van de agenten de deur opende, gingen zij naar binnen en schoten Nakiea dood. Omdat Nakiea ook dreadlocks had, ging de politie ervan uit dat hij de overvaller was. 
 
Volgens Shackelia is haar broer onschuldig. Ze wil dat de dood van Nakiea wordt onderzocht en dat de dader wordt berecht. Maar ze komt ook op voor andere slachtoffers van politiegeweld. De autoriteiten van Jamaica doen immers weinig om politiegeweld tegen te gaan en om daders voor de rechter te krijgen. Eén politieagent werd weliswaar aangeklaagd, maar het onderzoek werd gestaakt nadat een getuige te bang was om voor de rechtbank te verschijnen.

Shackelia en haar familie worden door de politie zwaar geïntimideerd. Zo willen ze voorkomen dat Shackelia en haar familie hun acties voor gerechtigheid voortzetten.

Schrijven werkt!

De twee schrijfacties van vorig jaar, voor Maxima Acuña uit Peru en de Peace River Valley-gemeenschap in Canada, kregen heel wat navolging van de verschillende KVLV-afdelingen. Bedankt! We geven jullie graag mee hoe het met deze zaken momenteel gesteld staat.

Máxima Acunã werd bedreigd en geïntimideerd omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In 2017 bezochten Amnesty-medewerkers haar, samen met de Peruaanse minister van Justitie en Mensenrechten.  Ze overhandigden haar tienduizenden brieven uit de hele wereld en de Minister zegde toe dat er maatregelen genomen worden om Máxima en haar familie beter te beschermen. Ondertussen wordt Máxima ook niet langer meer vervolgd voor illegale bezetting van gronden. 

De Peace River Valley-gemeenschap was ook diep ontroerd door alle steunbetuigingen en brieven die voor haar zaak werden geschreven. Eén van de bewoners zei over de brieven: ‘Ze maakten een enorme indruk op me. Er is geen betere manier om te zien dat je niet alleen bent. Dat andere mensen erkennen dat het niet in orde is wat jou overkomt.’

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.

  

 

 

 

hier niet op duwen