Schrijfmarathon: schrijf voor Jani uit Colombia

Petitie

Schrijfmarathon: schrijf voor Jani uit Colombia

39 / 5.000 handtekeningen

Met de dood bedreigd voor haar milieuactivisme

WIE? Jani Silva (57), milieuactiviste, moeder van vier en grootmoeder van zeven

WAAROM SCHRIJVEN WE?

Jani ontvangt doodsbedreigingen voor haar werk als milieuactiviste in het Amazonewoud. Sinds de Covid-19-uitbraak werden de beschermingsmaatregelen van de overheid voor Jani en haar familie teruggeschroefd. De Colombiaanse overheid moet Jani’s werk erkennen en haar en andere verdedigers van land en inheemse rechten beschermen.

WAT IS ER AAN DE HAND?

Jani werd geboren in het hart van het Colombiaanse Amazonewoud. Van jongs af aan beschermt ze de bomen en het land die levensnoodzakelijk zijn voor iedereen. In 2008 richtte Jani mee de Organisatie voor Integrale en Duurzame Ontwikkeling van de Amazoneparel op (ADISPA). Deze organisatie beschermt het milieu en de rechten van degenen die in het reservaat, de Amazoneparel, leven. Door haar werk kwam ze in het vizier van twee oliemaatschappijen die sinds 2006 achtereenvolgens een licentie kregen voor werken in een deel van het reservaat. Sindsdien vervuilden minstens twee olievlekken het grondwater, waar de lokale gemeenschappen van leven.

Het gebied beschermen is erg risicovol voor Jani. Ze wordt door onbekenden gevolgd, geïntimideerd met wapens en bedreigd met de dood. Covid-19 maakte de zaak nog erger: activisten en sociale leiders moeten net als anderen in hun huis blijven, wat hen een makkelijk doelwit maakt, nu de beschermingsmaatregelen van de overheid wegvallen.

ONZE OPROEP

We roepen de president van Colombia op om bescherming te eisen voor Jani en andere ADISPA-leden zodat ze in alle veiligheid hun land en de natuur kunnen beschermen.

verstuur mijn brief

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.
Steun alle verhalen van de schrijfmarathon
hier niet op duwen