Jaarrapport 2017/18

Jaarrapport 2017/18

Hoe zijn de #mensenrechten er wereldwijd aan toe?

De staat van de mensenrechten in de wereld

Hoe is het vandaag gesteld met de mensenrechten?

Amnesty’s jaarrapport beschrijft de mensenrechtensituatie in 159 landen en maakt een grondige analyse van de stand van zaken wat betreft mensenrechten in de wereld. 

Je zei NEE tegen haat. Je zei NEE tegen angst.
Je zei NEE tegen een wereld zonder mensenrechten.

 

In het voorbije jaar wakkerden leiders haatgevoelens aan, streden ze tegen mensenrechten, negeerden ze misdaden tegen de menselijkheid en lieten ze ongelijkheid en leed vrolijk uit de hand lopen. Dat lokte massale protesten uit. Die toonden aan dat hoe groot onze uitdagingen ook zijn, de wil om terug te vechten even sterk is.

Het rapport The State of the World’s Human Rights 2017/18 bestrijkt 159 landen en levert de meest volledige analyse van de toestand van de mensenrechten in de wereld vandaag.

Hoe schokkend de resultaten ook zijn, het zijn gebeurtenissen, zoals die beschreven in het rapport, die mensen overal ter wereld aanzetten om op te komen voor mensenrechten en hun stem te laten horen.

 

“In 2018 kunnen we het niet meer als vanzelfsprekend beschouwen dat we de vrijheid hebben om bijeen te komen en te protesteren of kritiek te uiten op onze regering. Zich uitspreken over iets, wordt gevaarlijker”

- Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International -


 

Het jaar in beelden

Gambia


Juichende aanhangers van president Adama Barrow vieren haar inhuldiging in het Independence Stadium in Bakau. President Barrow heeft beloofd politieke gevangenen vrij te laten, repressieve wetten te schrappen en Gambia terug te brengen naar het Internationaal Strafhof.

Gambia

Wit-Rusland


De autoriteiten arresteerden tientallen vreedzame betogers en journalisten in een grootschalige campagne om de vrije meningsuiting en de vrijheid van vreedzaam vergaderen aan banden te leggen. “Wij zijn geen profiteurs” was de centrale slogan van de protestmarsen. De betogers hadden het gemunt op de zogenaamde “sociale parasieten”-taks, die werklozen zouden moeten betalen.

Wit-Rusland

Verenigd Koninkrijk


Saffiyah Khan trotseert de woede van Ian Crossland, een lid van de extreem-rechtse English Defence League (EDL), tijdens een betoging in Birmingham na de aanslag op Westminster Bridge in Londen. De foto ging viraal en groeide uit tot een symbool van de weerstand in Birmingham tegen extreem-rechts. Saffiyah was een vrouw te hulp geschoten die belaagd werd omdat ze een hijab droeg.

Verenigd Koninkrijk

Brazilië


Betogers in Sao Paulo protesteren tegen de regering van president Michel Temer en eisen dat er een einde komt aan de bezuinigingsmaatregelen, die vooral de pensioenen treffen. “Algemene verkiezingen nu!” staat te lezen op de vlag.

Brazilië

Syrië


Een chemische aanval in Idlib eiste in april 2017 meer dan 80 doden. Honderden mensen raakten gewond. De slachtoffers werden verrast in hun slaap. Overlevenden van de aanval, onder wie heel wat kinderen, kwamen bijeen op het marktplein in Idlib om moedig te protesteren tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Syrië

Verenigde Staten


Studenten en inwoners van Charlottesville in een vreedzame optocht door de campus van de universiteit van Virginia. Ze dragen kaarsen om de drie mensen te herdenken die enkele dagen voordien om het leven waren gekomen, toen een bijeenkomst van blanke nationalisten leidde tot geweld.

Verenigde Staten

Venezuela


Venezolanen gingen de straat op om te protesteren tegen president Nicolas Maduro en zijn regering, nadat de toegang tot voedsel, zuiver water, gezondheidszorg en onderdak hen was ontzegd. De betoging eindigde in geweld, waarbij een lid van de oproerpolitie een pistool lijkt te richten op een menigte betogers.

Venezuela

Filipijnen


De oorlog tegen drugs van president Rodrigo Duterte leverde niet minder dan 12.000 doden op. Activisten bleven tijdens deze dodelijke beproeving actie voeren in meetings en demonstraties. Het Internationaal Strafhof heeft een voorbereidend onderzoek geopend naar de ‘war on drugs’.

Filipijnen

Bangladesh


Honderdduizenden Rohingya sloegen op de vlucht voor de misdaden tegen de menselijkheid in Rakhine, een provincie van Myanmar. Naar schatting ruim 600.000 mensen zochten een veilig heenkomen in Bangladesh. Hele gezinnen, jonge moeders en onbegeleide minderjarigen maakten deel uit van de stroom mensen die vluchtten voor hun leven, nadat het geweld in Myanmar was opgeflakkerd.

Bangladesh

Verenigde Staten


President Trump veroorzaakte ophef toen hij kritiek uitte op atleten die niet rechtstaan voor het nationale volkslied. Als reactie op zijn commentaren beslisten ruim 200 football-spelers solidair te zijn met hen en te knielen, zitten of bidden voor het begin van NFL-wedstrijden. 

Verenigde Staten

Kenia


Zwaarbewapende politie gebruikte ongeoorloofd geweld tegen betogers en omstanders in de westelijke stad Kisumu, om inwoners te straffen voor hun aanhoudende protest tijdens de chaotisch verlopen verkiezingen. 

Kenia

Taiwan


De Gay Pride Parade in Taiwan is de grootste in Azië en in 2017 viel er ook wat te vieren. Want de hoogste rechtbank in Taiwan bracht met een historische uitspraak het land weer een stap dichter bij de legalisering van huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht. Taiwan zou dan het eerste land in Azië worden dat homohuwelijken toelaat.

Taiwan

Hongarije


Honderden activisten kwamen bijeen voor een protestbetoging in Boedapest. Daarmee uitten ze hun verzet tegen de intimidatie van maatschappelijke organisaties. Onder meer Amnesty International weigerde zich te schikken naar de nieuwe, repressieve ngo-wet.

Hongarije

India


Na een golf van dodelijke aanvallen op moslims – waaronder de lynchpartij die tiener Junaid fataal werd – trokken burgers en beroemdheden de straat op om de campagne ‘Not in My Name’ te steunen.

India

Rusland


Duizenden Russen drongen aan op het einde van de corruptie. Maar de vreedzame protesten ontaardden in geweld. Honderden mensen werden gearresteerd en vele anderen kregen slaag van de politie. Het toonde de minachting van de autoriteiten voor de mensenrechten.

Rusland

Chili


Een beslissing die het makkelijker moet maken om abortus onder drie voorwaarden uit het strafrecht te halen, lokte vreugdevolle reacties uit bij “pro choice”-activisten, die het recht van vrouwen verdedigen om zelf te kiezen voor een abortus of niet. Ze vierden deze belangrijke overwinning voor de mensenrechten en voor de bescherming van het leven en de gezondheid van vrouwen en meisjes in het hele land.

Chili

Spanje


Oproerpolitie en Guardia Civil gebruikten buitensporig geweld tegen demonstranten die vreedzaam verzet pleegden in de straten en bij de ingang van verkiezingsbureaus. De veiligheidstroepen grepen in nadat ze van het Hooggerechtshof van Catalonië de opdracht hadden gekregen de organisatie van een referendum te verhinderen.

Spanje

Griekenland


Volgens een aantal rapporten zijn Europese regeringen bewust medeplichtig aan het folteren en misbruiken van tienduizenden vluchtelingen en migranten die door de Libische autoriteiten in afschuwelijke omstandigheden worden vastgehouden. In de hele wereld trokken betogers de straat op om de praktijk te veroordelen.

Griekenland

Australië


In Sydney trokken demonstranten, onder wie heel wat vluchtelingen, naar het gebouw van de immigratiedienst en het departement Buitenlandse Zaken en Handel om de onmiddellijke evacuatie te eisen van vluchtelingen die vastzitten op het eiland Manus.

Australië

Nederland


In Den Haag werd het proces tegen generaal Ratko Mladic afgesloten met de veroordeling van de Bosnisch-Servische legerleider voor overtredingen van het internationale recht. Eindelijk gerechtigheid voor de tienduizenden slachtoffers van het gewapende conflict in Bosnië-Herzegovina in 1992-95.

Nederland

Jemen


De verwoestende oorlog in Jemen bleef families uiteenrukken. Hier wordt Mohammed Mansour het huis in Sanaa uit gedragen, waar hij om het leven kwam bij een luchtaanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Zijn dochter Buthaina overleefde de aanval, die volgens verwanten het leven kostte aan acht familieleden, onder wie vijf kinderen.

Jemen

Sri Lanka


Met ongeloof en woede werd in Sri lanka gereageerd op de aankondiging van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Veel mensen trokken de straat op om te protesteren tegen de aankondiging.

Sri Lanka

Wereldleiders geven mensenrechten op

In 2017 zagen we dat de mensenrechten in de wereld teruggedraaid werden.

Tekenen van de achteruitgang waren er overal. In de hele wereld bleven regeringen beperkingen opleggen aan het recht om te protesteren. In de Verenigde Staten, Rusland en Polen waren de vrouwenrechten in vrije val.

Venezuela jaarapport
refugees jaarrapport

Van Venezuela tot Tunesië zagen we de groei van een geweldige sociale onvrede omdat mensen niet langer toegang hadden tot basisrechten, zoals het recht op voedsel, zuiver water, gezondheidszorg en onderdak.

En van de VS tot de Europese Unie en Australië bleven de leiders van rijke landen een hardvochtige benadering van de wereldwijde vluchtelingencrisis voorstaan, waarbij ze vluchtelingen niet zien als mensen met rechten maar als problemen die ze uit de weg moeten ruimen.

Door de haat, die wordt aangewakkerd door de staat, dreigt de discriminatie van minderheidsgroepen een normale zaak te worden.

Xenofobe slogans op een nationalistische mars in het Poolse Warschau en de grootschalige vervolging van LGBTI-gemeenschappen van Tsjetsjenië tot Egypte toonden hoe openlijke pleidooien voor intolerantie om zich heen grijpen.

Opvallend in een zee van schokkende verhalen waren de verschrikkelijke verslagen van de etnische zuivering uitgeoverd door het leger van Myanmar tegen de Rohingya-minderheid. De verhalen daarover die onze researchers optekenden, waren hartverscheurend.
“Shafi, mijn tweejarig zoontje, werd hard geslagen met een houten stok. Een slag, en hij was dood… Drie van mijn kinderen werden gedood”, vertelde een vrouw. Haar geld, bezittingen – en haar kinderen – namen de soldaten haar af.

Met nog maar weinig leiders die op het wereldtoneel de verdediging van de mensenrechten op zich willen nemen, werden misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden genegeerd, van Myanmar tot Irak. De wereld is er gevaarlijker door geworden.  

Factbox

655,500 Rohingya-vluchtelingen ontvluchtten Myanmar naar Cox’s Bazar, in Bangladesh

600+ Vrouwenmarsen vonden plaats in de wereld

312 mensenrechtenverdedigers werden gedood in 2017

 

Sluit je bij ons aan!

Word lid van de amnesty beweging en help ons vandaag bij het beschermen van mensenrechten

 WORD NU GRATIS LID 

Het beschermen van ons recht op vrije meningsuiting wordt enorm belangrijk

Vorig jaar zagen we een recordaantal mensen die werden aangevallen omdat ze zich verzetten tegen onrechtvaardigheid.

Als wereldwijde organisatie die vecht voor mensenrechten ontsnapten ook wij niet aan de aanvallen. Onze staf in Turkije werd gearresteerd en opgesloten op basis van totaal ongegronde beschuldigingen. Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, werd intussen vrijgelaten maar Taner Kilic, voorzitter van Amnesty Turkije, zit nog altijd in de gevangenis.

Idil Eser - directeur Amnesty Turkije komt vrij
Hong Kong mars voor Liu Xiaobo

Beeld je in dat je een advocaat, journalist of activist bent, en dat je leven bedreigd wordt  omdat je de waarheid zegt.

“In 2018 kunnen we het niet meer als vanzelfsprekend beschouwen dat we de vrijheid hebben om bijeen te komen en te protesteren of kritiek te uiten op onze regering. Zich uitspreken over iets, wordt gevaarlijker”

- Salil Shetty, secetaris-generaal Amnesty International

Dat is precies wat er nu gebeurt, nu autoriteiten agressief mensen vervolgen die opkomen voor de mensenrechten. Deze activisten worden in schrikbarende aantallen omgebracht: 312 in 2017, 31 meer dan het jaar voordien.

Ondanks de inspanningen van regeringen om ngo’s te sluiten, media te ondermijnen, het recht op protest aan banden te leggen en activisten op te sluiten, weigerden mensen monddood gemaakt te worden.

In dit klimaat van angst en intimidatie is het des te meer noodzakelijk dat we ons blijven uitspreken.  

 

Lees het Jaarrapport 2017/18 van Amnesty International

Met informatie over de toestand van de mensenrechten in 159 landen in 2017

 

   

Macht van het volk en solidariteit

Mensen zijn boos, en terecht, omdat prominente leiders een taal hanteren die tegen de mensenrechten gericht is.  Daarom was het geen verrassing dat een van de grootste protestbetogingen voor mensenrechten ooit – de Vrouwenmars – vorig jaar plaatsvond en de toon zette voor het komende jaar.

Mexico - protest tegen geweld op vrouwen

Met elk protest maakten mensen duidelijk dat zij instellingen die mensenrechten eerbiedigen hartstochtelijk verdedigen.

In Polen werd de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ernstig bedreigd en dat bracht ongelooflijke aantallen mensen op de been.

Het #Me Too-fenomeen over de hele wereld en “Ni Una Menos” in Latijns-Amerika – een veroordeling van moord en geweld op vrouwen en meisjes – liet duidelijk de massale invloed van sociale bewegingen zien.

Over de hele wereld boekten activisten belangrijke overwinningen op het vlak van mensenrechten, zoals de opheffing van het totale abortusverbod in Chili, de stap in de richting van de erkenning van het homohuwelijk in Taiwan en de schrapping van wetten in Tunesië, Jordanië en Libanon die verkrachters toelieten aan het gerecht te ontsnappen.

Maar de strijd is nog niet voorbij. We schrijven geschiedenis, nu mensen in steeds grotere aantallen opstaan en gerechtigheid eisen. Het is nu aan de regeringen om te tonen dat ze luisteren.

Sluit je bij ons aan en laat van je horen!

 

BESCHERM DE MENSENRECHTEN!

LAAT JE STEM HOREN. WORD VANDAAG NOG LID!

 

   

hier niet op duwen