TOONT BELGIE ZICH SOLIDAIR MET MENSEN OP DE GRIEKSE EILANDEN?

TOONT BELGIE ZICH SOLIDAIR MET MENSEN OP DE GRIEKSE EILANDEN?

Bedankt voor jullie steun!

Op vrijdag 8 mei besliste het kabinet van Minister De Block dat België 18 kinderen en jongeren zonder ouders of voogd zou overbrengen vanuit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat is zonder meer een stap in de goede richting. Het resultaat van een mooie samenwerking van alle mensen en organisaties die zich tijdens de lockdown solidair toonden met mensen op de vlucht. Op 19 juni leverden we meer dan 26.000 handtekeningen af bij premier Sophie Wilmès met de eis dat België méér doet voor mensen in kampen op de Griekse eilanden. Op Wereldvluchtelingendag, zetten onze activisten die vraag kracht bij, door met een tent aan het stadhuis hun burgemeesters te vragen om zich te engageren voor de opvang van vluchtelingen.

ALS ER ALSNOG EEN COVID 19- UITBRAAK KOMT IN DE KAMPEN, ZAL DIT LEIDEN TOT VELE DODEN. DODEN DIE VOORKOMEN HADDEN KUNNEN WORDEN.

Terwijl de wereld geconfronteerd wordt met de COVID-19 pandemie, blijven de risico’s voor duizenden mensen en kinderen in overvolle kampen op de Griekse eilanden reëel. De gevolgen van het coronavirus kunnen er catastrofaal zijn. Dit is het gevolg van het Europese beleid dat tekort schiet. Er verblijven momenteel ongeveer 34.000 mensen op de kampen in de Griekse eilanden die slechts een totale capaciteit hebben voor 6.095 personen. Mensen moeten er uren aanschuiven voor voedsel en leven er in schamele tenten of containers. Afstand houden en je handen wassen is onmogelijk in de overvolle kampen met onvoldoende water en zeep. Er is een schrijnend tekort aan medisch- en zorgpersoneel. 

kleine stappen in de goede richting.

Op 8 mei besliste besloot de Belgische regering om 18 kinderen en jongeren zonder ouders of voogd op te vangen. Maar er blijven nog veel andere kwetsbare mensen achter in de kampen voor mensen op de vlucht. Ook zij moeten zo snel mogelijk overgebracht worden naar aangepaste accommodatie op het Griekse vasteland en andere Europese landen. 

Volgens de Griekse overheid werden van januari tot april 2020, 11.825 kwetsbare mensen overgebracht van de eilanden naar het Griekse vasteland. De evacuatie gaat bijzonder traag. Te traag!

Roep daarom België op om samen te werken met de Griekse regering om mensen op de vlucht te beschermen tegen de pandemie, en hen in veiligheid te brengen.

hier niet op duwen