Afbeelding
Bedankt voor jouw steun in 2017
Blog

Bedankt voor jouw steun in 2017

07 januari 2018

"Dank aan iedereen die me steunde toen ik in de gevangenis zat. Jouw solidariteit maakt ons sterker!"

Dit zijn de woorden van Tarek Hussein uit Egypte voor alle Amnesty-supporters. Samen konden we in 2017 met succes voor Tarek opkomen.

We voerden acties op vele fronten. Daardoor konden ook Chelsea, Alan en Gyan, Máxima, Loujain, Erkin, Ebtisam en zoveel anderen weer genieten van een leven in vrijheid.

Bedankt!

In 2017 hebben we nog zoveel meer voor elkaar gekregen. Bekijk hieronder het jaar in vogelvlucht.

Januari


Afbeelding

Klokkenluidster Chelsea Manning vrij – Chelsea Manning werd eind 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het lekken van geheime informatie, onder meer oorlogsmisdaden waar het VS-leger zich mogelijk aan schuldig maakte. Op 18 januari verleent president Obama haar gratie. Meer dan een kwart miljoen mensen schreven tijdens de Schrijfmarathon 2015 om haar vrijlating te eisen. 'Ik steun het werk dat jullie doen om mensen te beschermen, wanneer gerechtigheid, vrijheid, waarheid en waardigheid in het gedrang komen', schreef ze in een brief aan Amnesty.

Artiest niet langer opgesloten voor graffiti-boodschap – De Cubaanse graffiti-artiest Danilo Maldonado Machado (‘El Sexto’) komt op 21 januari op vrije voeten. Op 26 november 2016 werd hij gearresteerd, enkele uren nadat het overlijden van de Cubaanse oud-leider Fidel Castro bekendgemaakt was. Maldonado Machado zou ‘Se fue’ (‘Hij is weg’) op een muur hebben geschreven. Amnesty voerde een spoedactie voor hem.

Afbeelding
Afbeelding

Onthullend onderzoek over Syrische gevangenis – Met een interactieve, digitale documentaire biedt Amnesty voor het eerst een blik in de horrorwereld van de beruchte militaire gevangenis van Saydnaya, in Syrië. Honderden mensen werden er opgesloten en keerden er nooit uit terug. We laten zo nauwgezet mogelijk de misdaden zien die plaatsvonden in deze foltergevangenis, zodat gerechtigheid kan geschieden. Onze documentaire wordt bekroond met de Peabody-Facebook-prijs voor uitmuntende digitale verslaggeving en krijgt ruime aandacht in de media.

Februari


Executie van Iraanse jongeman vermeden – De executie van de jonge Iraniër Hamid Ahmadi gaat niet door. Dat raakt bekend op 14 februari. De autoriteiten voelden de druk van de grote (internationale) aandacht en acties van onder meer Amnesty voor deze zaak. Ahmadi werd in 2008 op zeventienjarige leeftijd opgepakt omdat hij tijdens een groepsgevecht een jongen zou hebben neergestoken.

Afbeelding
Afbeelding

Journalist vrijgelaten – Na 17 jaar in de cel werd Muhammad Bekzhanov eindelijk vrijgelaten in Oezbekistan. Van alle opgesloten journalisten in de wereld zat hij het langst achter de tralies. Meer dan 100.000 mensen schreven voor zijn vrijlating tijdens de Schrijfmarathon 2015.

Jaarrapport: aanklacht tegen polarisering – Amnesty International waarschuwt in haar jaarrapport 2016-2017, gepubliceerd op 22 februari, voor de toenemende ‘wij tegen zij’-retoriek. In 'The State of the World’s Human Rights' signaleert Amnesty een trend waarbij politici bewust een verdeelde samenleving creëren. Een dergelijke samenleving vormt een voedingsbodem waarin woorden tot daden kunnen leiden en waarin mensenrechtenschendingen acceptabel worden.

Afbeelding

Maart


Afbeelding

Familiehereniging na helse vlucht in rolstoel – De Syrische vluchtelingen Alan, Gyan en hun familie worden herenigd met hun dierbaren in Duitsland. Ze hebben daar een jaar op moeten wachten. Alan en Gyan lijden aan een ernstige spierziekte en zijn hun land in rolstoelen ontvlucht. Ze zaten meer dan zes maanden onder vreselijke omstandigheden vast in een kamp bij de Griekse hoofdstad Athene. Amnesty voerde actie voor hen.

YEMEN #FORGOTTENWAR – Op 24 maart voert Amnesty International actie om een einde te maken aan het geweld tegen de Jemenitische bevolking, die al jaren kreunt onder een vergeten oorlog. We vragen om humanitaire hulp naar Jemen te sturen en om bondgenoten op te roepen geen wapens te leveren aan de strijdende partijen.

Afbeelding
Afbeelding

Vrijspraak na miskraam – De 27-jarige Belén werd na een miskraam in een openbaar ziekenhuis in Argentinië veroordeeld tot acht jaar cel. De rechtbank vond dat ze de anti-abortuswetten had overtreden. Belén ging in beroep en na een heftige campagne van Amnesty International en haar partnerorganisaties werd ze door het Hooggerechtshof vrijgesproken.

April


Doodstraf – Op 10 april publiceert Amnesty haar jaarlijkse wereldwijde overzicht over de doodstraf. Hoewel China geen cijfers openbaar maakt, blijft het de absolute koploper op het gebied van executies. Het land brengt meer mensen ter dood dan alle andere landen samen. Amnesty schat dat China ieder jaar duizenden doodvonnissen uitspreekt.

Afbeelding
Afbeelding

Mexico past wet tegen marteling aan – Het Mexicaanse parlement keurt op 19 april 2017 de nieuwe wet tegen marteling goed. In deze laatste versie van de wet zijn alle vier de punten waar Amnesty International eerder kritiek op had, aangepast. De wet heeft nog wel wat tekortkomingen, maar is voor een groot deel in lijn met de internationale mensenrechtenstandaard en daarmee een belangrijke stap in de goede richting.

Gratie in plaats van doodstraf voor Iraniër – Minstens twee levens van terdoodveroordeelden werden in Iran gered, dankzij de duizenden mensen die hadden getweet en geschreven naar de Iraanse autoriteiten. In februari werd de executie van Hamid Ahmadi op het nippertje afgelast en in april kreeg ook Salar Shadizadi (foto) gratie en werd hij vrijgelaten. Beide jongemannen hadden de doodstraf gekregen voor misdaden gepleegd toen ze 17 en 15 waren.

Afbeelding

Mei


Afbeelding

Symbolische rouwstoet voor Beni-slachtoffers - Op 7 mei organiseert Amnesty International een rouwstoet in Brussel. Met deze actie herdenken we de meer dan 700 slachtoffers van de moordpartijen in Beni, Oost-Congo. 19.000 handtekeningen worden afgeleverd aan de Congolese ambassade in Brussel, met de oproep om burgers in Beni beter te beschermen, de moordpartijen te onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

Gendererkenning in België - Amnesty International verwelkomt de nieuwe wet over wettelijke gendererkenning die op 24 mei 2017 in België door de plenaire vergadering van de Kamer werd aangenomen. Een grote en erg nodige stap vooruit voor de mensenrechten.

Afbeelding

Positieve uitspraak voor Peruviaanse milieu-activiste – Met een uitspraak van het hooggerechtshof van Peru komt er een einde aan de rechtszaak tegen mensenrechtenverdediger Máxima Acuña. Ze was aangeklaagd omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. Meer dan 150.000 steun- en solidariteitsbetuigingen hadden Amnesty-supporters richting Peru gestuurd tijdens de Schrijfmarathon 2015. Onze medewerkers overhandigen de dozen met de brieven persoonlijk aan Maxima, bij haar thuis in de bergen van Peru.

Afbeelding

Juni


Afbeelding

Verontwaardiging over Turkije – Taner Kılıç, voorzitter van Amnesty Turkije, wordt op 6 juni opgepakt, samen met 22 andere advocaten. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de Gülen-beweging. Kılıç, die zich al jarenlang inzet voor de mensenrechten in zijn land, wordt aangeklaagd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. De wereldwijde verontwaardiging is groot. Een maand later worden ook de directeur van Amnesty Turkije, İdil Eser, en 9 andere mensenrechtenverdedigers opgepakt. Alle tien worden beschuldigd van het ‘plegen van een misdrijf uit naam van een terroristische organisatie’.

Tegen vervolging van homomannen in Tsjetsjenië – Amnesty International bezorgt op 4 juni duizenden handtekeningen bij de Russische ambassade in Brussel. De ondertekenaars eisen dat Rusland actie onderneemt tegen de vervolging van homomannen in Tsjetsjenië.

Afbeelding
Afbeelding

Saoedische vrouwenrechtenactiviste vrij – Op 7 juni wordt de Saoedische vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul vrijgelaten. Ze was opgepakt vanwege haar strijd voor vrouwenrechten. Dit was niet de eerste keer: eerder zat ze al tien weken vast omdat ze het verbod op autorijden voor vrouwen in Saoedi-Arabië negeerde. Al jarenlang steunt Amnesty vrouwenactivisten als Loujain al-Hathoul in hun strijd voor gelijke rechten.

Juli


EU-migratiebeleid en Libië: Amnesty luidt alarmbel – Er is een duidelijk verband tussen het Europese beleid en het aantal vluchtelingen dat sterft op de Middellandse Zee. Dat laat het op 6 juli gepubliceerde Amnesty-rapport 'A perfect storm: The failure of European policies in the Central Mediterranean' zien. Ook leiden Europese deals met Libië ertoe dat duizenden vluchtelingen en migranten het risico lopen om slachtoffer te worden van marteling en verkrachting in Libische gevangenissen.

Afbeelding
Afbeelding

Liu Xiaobo – De Chinese mensenrechtenverdediger Liu Xiaobo overlijdt op 13 juli. De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede zat gevangen vanwege zijn kritiek op de Chinese staat. Decennialang vocht hij onvermoeibaar voor mensenrechten en fundamentele vrijheden in China, ondanks de vaak meedogenloze tegenstand van de Chinese regering.

Egyptische activist terug vrij – De Egyptische mensenrechtenverdediger Tarek Hussein wordt op 27 juli vrijgelaten. De politie had hem veertig dagen lang zonder aanklacht gevangengehouden. Tarek Hussein: ‘Mensenrechten verdedigen is geen misdrijf, ons vreedzaam uiten is geen misdrijf. Dit zijn onze rechten. Ook als de regering het opkomen voor de mensenrechten als een misdrijf beschouwt, blijven we ermee doorgaan.’ Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating. Eerder gebeurde dat ook voor zijn broer Mahmoud, die twee jaar vastzat omdat hij een T-shirt droeg met de tekst ‘Land zonder marteling’.

Afbeelding

Augustus


Afbeelding

Beterschap na 'Het Grote Palmolieschandaal' - Werknemers op de plantages van Wilmar in Indonesië melden dat ze vooruitgang zien in de werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden na ons rapport ‘Het Grote Palmolieschandaal’. Arbeiders ontvangen nu een dagloon dat niet aan doestellingen gebonden is, ze krijgen een loonsverhoging van ongeveer 25% en de meeste arbeidsters hebben een vast contract. De verbeteringen komen er na een campagne gericht op vijf bedrijven die palmolie van Wilmar kopen: Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble en Unilever.

Eis tot onderzoek in Marokko – Minstens 66 demonstranten uit de Rif-regio vertelden Amnesty International dat ze zijn gemarteld of een andere slechte behandeling hebben gekregen tijdens hun gevangenschap. Amnesty roept de Marokkaanse autoriteiten op een onafhankelijk onderzoek in te stellen

Afbeelding
Afbeelding

Mensenrechtenactivisten terug vrij - In augustus komt een aantal mensen vrij die steun hadden gekregen van Amnesty-supporters. Onder hen de stichter van de Soedanese Organisatie voor Sociale Ontwikkeling dr. Mudawi, de voormalige Oezbeekse overheidsfunctionaris en VN-medewerker Erkin Musaev en de Palestijnse circusartiest Mohammad Abu Sakha.

Syrische burgers in de vuurlinie – Duizenden burgers zitten in de val in Raqqa, de ‘hoofdstad’ en het belangrijkste bolwerk van Islamitische Staat (IS). Nu de strijd om de stad zijn eindfase nadert, liggen vluchtende burgers in de vuurlinie van alle strijdende partijen. Dit concludeert Amnesty in een op 24 augustus verschenen rapport, na intensief onderzoek in de regio. Amnesty roept alle strijdende partijen op de bescherming van burgers als hun hoogste prioriteit te beschouwen en te zorgen dat er voldoende veilige wegen zijn voor mensen om te vluchten.

Afbeelding

September


Afbeelding

Congolese regering reageert op kobaltcampagne - De regering van de Democratische Republiek Congo (DRC) verbindt zich ertoe om tegen 2025 komaf te maken met kinderarbeid en gevolg te geven aan aanbevelingen uit ons rapport over de kobalt-ontginning uit 2016. Het rapport onthulde de gevaarlijke en schadelijke werkomstandigheden waarin duizenden volwassenen en kinderen moeten werken in de artisanale kobaltmijnen in het zuiden van de DRC. Het is de eerste keer dat de Congolese regering het probleem van kinderarbeid in de ambachtelijke mijnbouw erkent – dankzij onze campagnes en pleidooien.

Misdaden tegen Rohingya - Ons onderzoek levert duidelijk bewijs op dat het leger van Myanmar een campagne van verschroeide aarde voert tegen de Rohingya en zich schuldig maakt aan een hele reeks ernstige misdaden, waaronder etnische zuivering, moord en willekeurige arrestaties. We roepen op tot stopzetting van het geweld, een algemeen wapenembargo en toegang voor humanitaire hulpverleners en de onderzoeksmissie van de VN in het gebied.

Afbeelding
Afbeelding

Activisme in België - Tijdens de Amnesty-dag op 20 september en het aansluitende Jongerenweekend ontmoeten tientallen Amnesty-supporters elkaar in Leuven. Er wordt gebrainstormd en duchtig van gedachten gewisseld. Sakris Kupila, een jonge transgenderactivist uit Finland, komt over zijn strijd getuigen en bezorgt iedereen kippenvel.

Oktober


Afghaanse asielzoekers in gevaar – Terwijl het aantal burgerdoden in Afghanistan naar recordhoogte stijgt, dwingen Europese landen steeds meer uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers terug te keren naar hun land. Daar lopen ze een reëel risico gemarteld, ontvoerd of gedood te worden. Dat blijkt uit een rapport dat Amnesty op 5 oktober publiceert.

Afbeelding
Afbeelding

Schrijf-ze-VRIJdag - Op vrijdag 20 oktober vindt in honderden lagere en middelbare scholen, universiteiten en hogescholen de Schrijf-ze-VRIJdag plaats. Duizenden leerlingen en studenten zetten zich in voor het recht op vrije meningsuiting en schrijven brieven.

Amnesty-directeur in Turkije vrijgelaten - Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, wordt samen met negen andere verdedigers van mensenrechten vrijgelaten. Ze was in juli gearresteerd op basis van potsierlijke aanklachten die verband hielden met terreur. 'Ik geloof dat organisaties als Amnesty International steeds belangrijker worden in een wereld waar verdeeldheid en vreemdelingenhaat in opmars zijn', schreef Idil.

Afbeelding
Afbeelding

Mensenrechtenverdedigster vrij in Bahrein – Op 22 oktober wordt de Bahreinse mensenrechtenverdedigster Ebtisam al-Saegh vrijgelaten uit de gevangenis. Amnesty voerde internsief actie voor haar. Al-Saegh werd op 3 juli opgepakt, nadat ze getwitterd had over mishandeling in de Isa-vrouwengevangenis in de Bahreinse hoofdstad Manama. Ze werd onderworpen aan lange verhoren, waar haar advocaat niet bij aanwezig mocht zijn. De autoriteiten beschuldigen haar van het verspreiden van valse informatie over Bahrein.

November


Mauritaanse blogger vrij - Blogger Ould Cheikh Mhaïtir werd in Mauretanië vrijgelaten nadat een hof van beroep zijn doodvonnis had verworpen. Hij was veroordeeld omdat hij een ‘godslasterlijke’ tekst op Facebook had gepost. De vernietiging van het doodvonnis kwam er nadat een delegatie van Amnesty International, onder leiding van secretaris-generaal Salil Shetty, een bezoek aan Mauretanië had gebracht om licht te werpen op de mensenrechtensituatie in het land.

Afbeelding
Afbeelding

Shell in Nigeria - Amnesty International publiceert een nieuw rapport over de rol van Shell in ernstige mensenrechtenschendingen in Ogoniland, Nigeria in de jaren 1990. Het bewijsmateriaal in het rapport is afkomstig van duizenden pagina’s interne bedrijfsdocumenten, getuigenverklaringen, Amnesty’s eigen archief en andere bronnen. We roepen de autoriteiten in Nigeria, het Verenigd Koninkrijk en Nederland op onderzoek te starten naar de mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid van Shell. Het Openbaar Ministerie in Nederland beloofde meteen het dossier te bekijken.

Saoedische schrijver vrijgelaten – Op 14 november wordt bekend dat Zuhair Kutbi, een prominente Saoedische schrijver en commentator, op 23 juni 2017 is vrijgelaten. De voorwaarden voor zijn vrijlating zijn onbekend, maar het reisverbod dat hij eerder kreeg opgelegd blijft gehandhaafd, evenals het verbod om via sociale media berichten te verspreiden. Amnesty voerde onder meer spoedacties voor hem.

Afbeelding

December


Afbeelding

Schrijfmarathon met bijzondere gast - December is de maand van Amnesty's jaarlijkse Schrijfmarathon. Elk jaar weer is de steun van alie supporters en de acties die ze ondernemen voor mensen in nood ongelooflijk. In Vlaanderen start de Schrijfmarathon in aanwezigheid van Albert Woodfox (foto rechts). Tijdens de Schrijfmarathon in 2015 schreven mensen massaal voor hem, in 2016 kwam hij vrij.

Massaal in actie voor professor Djalali - Begin december raakt bekend dat de doodstraf van Ahmadreza Djalali, expert rampengeneeskunde en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel, in Iran bevestigd is via een haastige en heimelijke procedure. Dr. Djalali werd in oktober ter dood veroordeeld voor 'spionage'. Er breekt een storm van verontwaardiging los over het onrecht dat dr. Djalali wordt aangedaan. Tienduizenden mensen ondertekenen de petitie en talrijke politici roeren zich. 'Erg bedankt voor al jullie acties, vooral in België. Jullie inspanningen hebben meer effect dan je je kan voorstellen', zei Vida, de echtgenote van dr. Djalali.

Afbeelding
Afbeelding

Sacharovprijsvoor politieke gevangenen – Het parlement van Venezuela en de politieke gevangenen in dat land ontvangen op 13 december de Sacharovprijs 2017 van het Europees Parlement. Dat wil daarmee de moed belonen van studenten en politici die strijden voor democratische waarden in het land. Eerder dit jaar, op 10 oktober, werd de Martin Ennals-prijs voor mensenrechtenverdedigers toegekend aan de Egyptenaar Mohamed Zaree van het Cairo Institute for Human Rights Studies.

Lees ook

Meer nieuws