Iran: eis de vrijlating van advocate Nasrin Sotoudeh

Iran: eis de vrijlating van advocate Nasrin Sotoudeh

Dankjewel voor jouw steun aan Nasrin!

Dankzij jou werden wereldwijd maar liefst 1.176.217 handtekeningen verzameld!
De ambassade in Brussel ontving bijna 44.000 Belgische handtekening.

Maar Jouw steun blijft hard nodig...

Nu het coronavirus zijn opmars maakt in de overvolle gevangenissen in Iran, neemt ook de vrees toe dat gewetensgevangenen - zoals Nasrin - een groot risico lopen op besmetting. Gevangenen hebben niet de mogelijkheid om zich tegen het virus te beschermen door hygiënemaatregelen en social disctancing toe te passen. Zieke en verzwakte gevangenen krijgen geen adequate zorg en worden aan hun lot overgelaten. Het leven van Nasrin en vele anderen staat meer dan ooit op het spel.

Teken nu onze petitie om alle gewetensgevangenen vrij te laten.

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, liet Iran al duizenden gevangenen vrij. Maar honderden gewetensgevangenen en activisten zitten nog altijd vast. Alleen maar omdat ze opkomen voor hun mening. In de overvolle en ronduit onhygiënische gevangenissen kunnen ze niet rekenen op bescherming of medische zorg. 

Roep de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en haar straffen per direct te vernietigen.

 


Nasrin Sotoudeh is één van de bekendste mensenrechtenactivisten in IRAN. De advocate verdedigde vrouwen die protesteREN tegen de verplichting een hoofddoek te dragen. Ze werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 stokslagen.

In Iran mogen vrouwen en meisjes hun huis niet verlaten zonder een hoofddoek of kleding die hun armen en benen bedekt. Nasrin Sotoudeh wilde daar verandering in brengen en werd hiervoor opgepakt.

De bekende advocate werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 jaar en 148 stokslagen, de wreedste straf in jaren voor een mensenrechtenactiviste in Iran. Ze werd onder meer beschuldigd van:

  • het aanzetten tot corruptie en prostitutie;
  • het verstoren van de openbare orde;
  • het openlijk begaan van een ‘zondige activiteit’ door in de rechtszaal te verschijnen zonder hoofddoek.

Het lijkt erop dat de Iraanse autoriteiten - aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten - de repressie opvoeren. De zedenpolitie en de burgerwachten houden zich steeds meer bezig met het intimideren van vrouwen die actie voeren tegen de verplichte hoofddoek. 

 

 

hier niet op duwen