Frankrijk: gerechtigheid voor Zineb

Actietermijn: 
02/11/2022 tot 15/01/2023

Frankrijk: gerechtigheid voor Zineb

Zineb Redouane (80) woonde in de Franse stad Marseille. Terwijl ze ‘s avond op 1 december 2018 in haar appartement op de vierde verdieping aan het koken was, protesteerden mensen tegen de slechte levensomstandigheden in haar straat. De politie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven.

Omdat het traangas door het open raam haar appartement binnenkwam, wilde Zineb het raam sluiten. Ze zag politieagenten op straat staan. Wat er daarna gebeurde is afschuwelijk. Een van de agenten richtte zijn wapen op Zineb en schoot. Ze werd in het gezicht getroffen door een MP7-traangasgranaat. Zineb werd met wonden in haar gezicht en bloedingen naar het ziekenhuis gebracht. Zineb stierf.

Roep de Franse autoriteiten op om de politieagent die Zineb beschoot, de gezagvoerder en anderen verantwoordelijk voor haar dood te berechten. 

Achtergrondinfo

Het buitensporig geweld van de Franse politie en gendarmerie tegen demonstranten, is al jaren zorgwekkend. In 2017 documenteerde Amnesty Frankrijk verschillende gevallen waarbij onrechtmatig geweld werd aangewend tegen deelnemers van een protest tegen een nieuwe arbeidswet. Er werden ook gevallen van politiegeweld tegen journalisten opgetekend. Het aantal gevallen van het onrechtmatig aanwenden van politiegeweld is sinds de intrede van de “gele hesjes”-protesten in 2018 nog verder toegenomen. 

De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, VN-experten en ngo’s vragen al jaren om een onderzoek in te stellen naar het gebruik van buitensporig geweld tegen demonstranten. En ondanks de vraag van verschillende mensenrechtenorganisaties om specifieke wapens te bannen, hebben de Franse autoriteiten geen hervormingen doorgevoerd in hun politiebeleid. Sterker nog, ze hebben de repressieve aanpak net bevestigd in september 2020. 

Het inzetten van buitensporig geweld gebeurt niet enkel tegen de “gele hesjes”-beweging. In september 2019 werd er traangas gebruikt tegen de klimaatmars en tegen het “teknival”-protest in Redon in juni 2021. De autoriteiten wierpen 1900 granaten met traangas naar een groep feestende jongeren op een veld. Een van de jongeren verloor daarbij zijn hand. 

Vandaag is er verandering merkbaar in de publieke opinie en sommige beleidsmakers beginnen in te zien dat er problemen zijn met het huidige politiebeleid in Frankrijk. Maar de belangrijke spelers blijven dit ontkennen. Dat laatste houdt niet enkel de nodige verandering tegen, het zorgt er ook voor dat slachtoffers van buitensporig geweld zelden de gerechtigheid krijgen waar ze recht op hebben. 

STUUR EEN OPROEP NAAR: 

Juges d’instruction 
Tribunal judiciaire de Lyon 
67 rue Servient  
69003 Lyon 
France 

STUUR EEN KOPIE NAAR: 

Ambassade van Frankrijk
Ambassadeur François P.J. Sénémaud 
Hertogstraat 65
1000 Brussel
Online formulier