FAQ Schrijf-ze-VRIJdag

FAQ Schrijf-ze-VRIJdag

Vind het antwoord op veelgestelde vragen over de Schrijf-ze-VRIJdag.

Wat is de Schrijf-ze-VRIJdag?

De Schrijf-ze-VRIJdag is een initiatief van Amnesty International Vlaanderen voor basis- en secundaire scholen (10 tot 18 jaar). Elk jaar doen meer dan 500 scholen mee. Dit schooljaar schrijven we brieven voor mensen die gevangen zitten na een oneerlijk proces. Naast brieven schrijven zijn er nog een handvol andere lesactiviteiten over mensenrechten die je met de klas kan doen.

Wanneer is het Schrijf-ze-VRIJdag?

De meeste scholen doen mee op vrijdag 11 februari 2022. Dan vormen tienduizenden leerlingen over heel Vlaanderen en Brussel één gigantisch schrijfteam voor mensenrechten. Past die dag niet voor jouw klas of school? Dan kan je meedoen op een ander moment. Tot het einde van het schooljaar blijven alle brieven en kaartjes welkom.

Wie kan zich inschrijven voor de Schrijf-ze-VRIJdag?

Elke leerkracht of begeleider op een school kan zich inschrijven. Zo krijg je al het materiaal om aan de Schrijf-ze-VRIJdag deel te nemen. Je hoeft daarvoor geen lid te zijn van Amnesty International. Ben je leerling en wil je meedoen aan de Schrijf-ze-VRIJdag? Overtuig dan één van je leerkrachten om zich in te schrijven en eventueel samen met jou de Schrijf-ze-VRIJdag te organiseren.

Hoe kan ik meedoen aan de Schrijf-ze-VRIJdag?

Het volstaat om een simpel inschrijvingsformulier in te vullen. Na inschrijving ontvang je een Schrijf-ze-VRIJ-pakket met alle materiaal om er een geslaagde actiedag van te maken.

Wat kan ik doen op de Schrijf-ze-VRIJdag?

Op de Schrijf-ze-VRIJdag kan je jouw leerlingen de kans geven om brieven te schrijven voor mensen die onrecht meemaken. Je kan de Schrijf-ze-VRIJdag extra interessant maken door ook les te geven over mensenrechten en het recht op een eerlijk proces (jaarthema). In het Schrijf-ze-VRIJ-pakket vind je handige achtergrondinfo en een handvol boeiende lesactiviteiten. Bestel hier het gratis Schrijf-ze-VRIJ-pakket.

Hoeveel lesuren besteed ik best aan de Schrijf-ze-VRIJdag?

Je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan de Schrijf-ze-VRIJdag wil besteden. Sommige leerkrachten kiezen voor 1 à 2 lesuren per klasgroep, anderen besteden er een (halve) lesdag aan of meer. Je kiest ook zelf of je de leerlingen laat schrijven tijdens de lesuren of de pauze, of je hen laat mee organiseren of niet en of je al dan de bijhorende lesactiviteiten over mensenrechten doet.

Hoeveel kost het om mee te doen aan de Schrijf-ze-VRIJdag?

Postzegels om je brieven te versturen zijn de enige onvermijdelijke kost. Die kan je beperken door alle brieven voor dezelfde bestemmeling te bundelen in één enveloppe i.p.v. ze apart te versturen. Je kan buitenlandse verzendkosten vermijden door je brieven te sturen naar het Amnesty-kantoor in Brussel gebundeld per bestemmeling (Amnesty International Vlaanderen t.a.v. Emmelien Maus, Waversesteenweg 169, 1050 Brussel). Het Schrijf-ze-VRIJ-pakket met allerlei handig materiaal krijg je gratis na je inschrijving.

SCHRIJF-ZE-VRIJ-PAKKET

Welk materiaal heb ik nodig om mee te doen?

Na inschrijving ontvang je een Schrijf-ze-VRIJ-pakket met al het nodige materiaal. Het bevat een Schrijf-ze-VRIJ-gids met voorbeeldbrieven, lesactiviteiten en info over mensenrechten en het recht op een eerlijk proces. Je krijgt ook posters en stickers voor je leerlingen. Het materiaal is afgestemd op de leeftijd 10-14 jaar en 14-18 jaar. Als je het enkel online wil hebben, kan je een digitaal Schrijf-ze-VRIJ-pakket bestellen.

Wanneer en hoe krijg ik mijn Schrijf-ze-VRIJ-pakket?

Als je je vóór december 2021 inschreef, heb je op 30/11/2021 een mail ontvangen met het digitale Schrijf-ze-VRIJ-pakket en ontvang je het pakket per post op je persoonlijke adres in de loop van december. Bij inschrijving vanaf december ontvang je het digitale pakket meteen in je mailbox en ontvang je het pakket een tweetal weken later per post op je persoonlijke adres. Bij vragen, mail naar schrijfzevrijdag@amnesty-international.be.

Kan ik mijn adresgegevens wijzigen?

Ben je verhuisd of heb je een nieuw e-mailadres? Stuur dan een mail met je nieuwe gegevens naar schrijfzevrijdag@amnesty-international.be, zodat we je gegevens kunnen aanpassen en jouw Schrijf-ze-VRIJ-pakket op het juiste adres kunnen bezorgen.

Kan ik extra materiaal bestellen?

Bij je inschrijving kan je de gewenste aantallen van het beschikbare materiaal aanduiden, dus ieder pakket kan op maat gemaakt worden. Wil je later nog extra materiaal? Mail dan naar schrijfzevrijdag@amnesty-international.be (met vermelding van het soort materiaal, de gewenste hoeveelheid en je adres), zodat we het jou zo snel mogelijk kunnen opsturen.

Bestaat er een Wordversie van het Schrijf-ze-VRIJ-materiaal?

Omdat al het Schrijf-ze-VRIJ-materiaal mooi gelay-out is, is een Wordversie technisch niet mogelijk. Het materiaal bestaat enkel in pdf. Je kan eventueel de pdf-versie omzetten naar Word (zoek online op ‘pdf naar word omzetten’), maar houd er rekening mee dat de lay-out dan kan wijzigen.

Kan ik extra info over Amnesty International krijgen?

Stuur een mail naar schrijfzevrijdag@amnesty-international.be en geef aan welke extra informatie je graag zou ontvangen. Dan proberen wij je de gevraagde informatie op te sturen.

Brieven schrijven 

Voor wie schrijven we?

Dit schooljaar schrijven we brieven voor vier personen die gevangen zitten zonder dat ze een eerlijk proces kregen. De brieven zijn gericht aan de autoriteiten en eisen een rechtzetting van deze onrechtvaardige situatie. Iedereen is vrij om te kiezen voor welke persoon of personen die schrijft.

Waar vind ik de laatste updates over de schrijfacties?

Belangrijke wijzigingen in de zaken van Ciham, Bernardo, Mikita en Nasrin (de mensen voor wie we dit jaar brieven schrijven) worden vermeld op de overzichtspagina ‘voor wie we schrijven’. Neem er snel eens een kijkje voordat je met de leerlingen begint te schrijven

Kan ik leerlingen verplichten om mee te schrijven?

Als een leerling zich niet kan vinden in de oproep van één van de vier voorgestelde schrijfacties, verplicht die dan niet om een brief te schrijven. Iedereen heeft recht op een afwijkende mening. Je kan eventueel een gesprek aangaan over mensenrechten en het belang ervan of je kan voorstellen om (één van) de overige voorgestelde brieven te schrijven.

Hoe verstuur ik de brieven?

Je kan de brieven ofwel rechtstreeks sturen naar de autoriteiten (adres staat op de voorbeeldbrieven) ofwel naar het Amnesty-kantoor in Brussel (Amnesty International Vlaanderen t.a.v. Emmelien Maus, Waversesteenweg 169, 1050 Brussel). In dat laatste geval zorgen Amnesty-vrijwilligers ervoor dat de brieven juist terechtkomen. Als je brieven en kaartjes stuurt naar het Amnesty-kantoor, dan graag gesorteerd per bestemmeling.

Werkt brieven schrijven echt?

Zeker! Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen (soms tot honderdduizenden) tijd en aandacht hebben voor het onrecht dat iemand wordt aangedaan. Dat zet autoriteiten aan tot verandering. Ons lobbywerk achter de schermen en de druk die we uitoefenen met acties in de pers, op straat en online helpen natuurlijk ook. Gemiddeld één op de vier schrijfacties zorgt voor een verbetering in iemands leven.

ANDERE SCHRIJFACTIES

Wat is het verschil met de Schrijfmarathon?

De Schrijf-ze-VRIJdag en het bijhorende materiaal zijn specifiek op maat van scholen gemaakt. De voorbeeldbrieven zijn aangepast aan de leeftijd 10-14 en 14-18 jaar (bv. voor 10-14 jaar zijn ze in het Nederlands) en in het pakket zitten ook inspirerende klasactiviteiten voor de leerkrachten. Bij de Schrijf-ze-VRIJdag worden vier schrijfacties voorgesteld die het hele schooljaar gelden. De Schrijfmarathon is Amnesty’s wereldwijde schrijfcampagne in december, gericht op een breed publiek

Kan ik meedoen met de Schrijfmarathon én de Schrijf-ze-VRIJdag?

Dat kan zeker als je niet genoeg krijgt van brieven schrijven! Omdat er drie overlappende schrijfacties zijn (voor Ciham, Mikita en Bernardo), raden we aan om deze achter de hand te houden voor de Schrijf-ze-VRIJdag en tijdens de Schrijfmarathon te focussen op de overige zeven schrijfacties. Anders blijft er op de Schrijf-ze-VRIJdag slechts één schrijfactie voor Nasrin over (er zijn er vier in totaal).

Kunnen leerlingen nog meer doen voor en met Amnesty International?

In sommige scholen voeren groepjes leerlingen het hele schooljaar door actie met Amnesty International, met prachtige resultaten. Voor ideeën en extra motivatie, stuur een mail naar het Schrijf-ze-VRIJ-team via schrijfzevrijdag@amnesty-international.be.

hier niet op duwen