Iran: eis de vrijlating van advocate Nasrin Sotoudeh

Petitie

Iran: eis de vrijlating van advocate Nasrin Sotoudeh

10.317 handtekeningen van het 15000 streefdoel

Nasrin Sotoudeh is één van de bekendste mensenrechtenactivisten in IRAN. De advocate verdedigde vrouwen die protesteREN tegen de verplichting een hoofddoek te dragen. Ze wordt nu veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen.

In Iran mogen vrouwen en meisjes hun huis niet verlaten zonder een hoofddoek of kleding die hun armen en benen bedekt. Nasrin Sotoudeh wilde daar verandering in brengen en werd hiervoor opgepakt.

De bekende advocate wordt nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 jaar en 148 zweepslagen, de wreedste straf in jaren voor een mensenrechtenactiviste in Iran. Ze werd onder meer beschuldigd van:

  • het aanzetten tot corruptie en prostitutie;
  • het verstoren van de openbare orde;
  • het openlijk begaan van een ‘zondige activiteit’ door in de rechtszaal te verschijnen zonder hoofddoek.

Het lijkt erop dat de Iraanse autoriteiten - aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten - de repressie opvoeren. De zedenpolitie en de burgerwachten houden zich steeds meer bezig met het intimideren van vrouwen die actie voeren tegen de verplichte hoofddoek. 
 

Roep de Iraanse autoriteiten op om Nasrin Sotoudeh onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
 

Teken de petitie

We vragen je geboortedatum enkel om na te kunnen gaan of je een uniek persoon bent in onze databank.

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.

  

 

 

hier niet op duwen