STUUR EEN BRIEF NAAR:
Waleed Mohammed Al Smani
Minister of Justice
Riyadh, Saudi Arabia
Postal Code 11472, P.O. Box 7775
E:[email protected]
EN EEN KOPIE NAAR:
Ambassade van Saudi-Arabië
Ambassadeur Khalid I. M. Jindan
Franklin Rooseveltlaan 45
1000 Brussel
E: [email protected]
Saudi-Arabië: laat Manahel al-Otaibi vrij
Manahel al-OtaibiVerdediger is een vrouwenrechtenverdediger uit Saudi-Arabië.
Wat is er aan de hand?
Op 16 november 2022 arresteerden de Saudische autoriteiten de 29-jarige Manahel al-Otaibi. In november 2023 werd ze overgebracht naar een onbekende plaats. Door haar tweets voor vrouwenrechten en omdat ze op Snapchat foto’s van zichzelf in een winkelcentrum had gepost zonder abaya (het traditionele kleed met losse pasvorm en lange mouwen), wordt ze beschuldigd van inbreuken op de ‘anti-cybercrimewet’. Haar zaak is doorverwezen naar een Speciaal Strafhof (Specialized Criminal Court, SCC), dat werd opgericht om terreurzaken te behandelen. De SCC staat bekend om uiterst oneerlijke processen en het uitspreken van wrede vonnissen. Mensen kregen er de doodstraf louter voor uitspraken die ze online deden.
Wat wil Amnesty?
Amnesty wil dat de Saudische autoriteiten de gedwongen verdwijning van Manahel al-Otaibi beëindigen, haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en alle aanklachten tegen haar intrekken.
ACHTERGROND
Activistische zussen
De Saudische autoriteiten klaagden ook Manahels zussen aan. Haar zus Fawzia wordt ervan beschuldigd een campagne te voeren die Saudische meisjes aanzet om hun religieuze principes opzij te schuiven en in opstand te komen tegen de gewoonten en tradities van de Saudische cultuur. Daarbij gebruikte ze een hashtag die oproept om een einde te maken aan het mannelijke voogdijschap. Zus Mariam voerde ook al campagne tegen het mannelijke voogdijschap en werd hiervoor eerder opgesloten. Ze mocht de cel verlaten, maar heeft een reisverbod.
Vrijheid van mening blijft onderdrukt
Sinds januari 2024 documenteerde Amnesty International 69 gevallen van personen die vervolgd werden wegens het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame samenkomst. Het gaat om mensenrechtenverdedigers, journalisten, dichters en geestelijken. 32 van hen werden vervolgd omdat zij op sociale media op vreedzame wijze hun mening hadden geuit. Amnesty International vermoedt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.