Geldig: 1 december - 16 maart 2025
STUUR EEN OPROEP NAAR:
Mahamadou Kassogué
Ministre de la Justice et des Droits de l’Homme
Cité administrative – Bâtiment 12 BP 97
Bamako Mali
E: [email protected]
STUUR EEN KOPIE NAAR:
Ambassade van Mali
El Hadji Alhousseini Traore
Molièrelaan 487
1050 Brussel
E: [email protected]
Mali: laat universiteitsprofessor onvoorwaardelijk vrij
Door de publicatie van zijn boek werd Etienne Sissoko dit jaar schuldig bevonden aan beledigingen, aanslag op de reputatie van de staat en verspreiding van valse berichten.
Wie?
Economist en universiteitsprofessor Etienne Sissoko uit Mali.
Wat is er aan de hand?
Door de publicatie van zijn boek werd Etienne Sissoko dit jaar schuldig bevonden aan beledigingen, aanslag op de reputatie van de staat en verspreiding van valse berichten. In zijn boek verwijst hij naar een openbare communicatiecampagne van de regering die hij benoemt als propaganda. Hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan één met uitstel, en een geldboete van drie miljoen CFA frank (ongeveer 4500 euro). Etienne tekende beroep aan. Op 14 oktober van dit jaar beval het Hof van Beroep om hem voorlopig vrij te laten in afwachting van een nieuw proces, maar die beslissing werd dezelfde dag opgeschort na het beroep van het parket-generaal.
Wat wil Amnesty?
Amnesty vraagt met drang aan de Malinese autoriteiten om Etienne Sissoko onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. De man zit vast louter omdat hij zich beroept op zijn recht op vrije meningsuiting.
ACHTERGROND
Eerder aangehouden
Het is niet de eerste keer dat Etienne Sissoko in het vizier van de autoriteiten komt. Op 16 januari 2022 werd hij al eens aangehouden, toen omwille van “stigmatisering of regionale, etnische of religieuze discriminatie met als doel burgers tegen elkaar opzetten d.m.v. communicatietechnologieën”. De reden was een uitspraak op tv over de gevolgen van de sancties die Mali had opgelegd gekregen van de ECOWAS, een intergouvernementele groep van West-Afrikaanse landen. Hij werd vrijgelaten in juni 2022, maar mocht het land niet verlaten.
Steeds meer mensenrechtenschendingen
De laatste jaren vinden er steeds meer schendingen van mensenrechten plaats in Mali. Onder meer het recht op vrije meningsuiting, vreedzame samenkomst en vrijheid van pers zijn in gevaar. Mali wordt sinds 2021 geregeerd door militairen. Ze grepen de macht na protesten in 2020 en schoven de democratisch verkozen regering aan de kant. Sinds de militairen het voor het zeggen hebben, worden verdedigers van mensenrechten en leden van de oppositie die kritiek uiten, aangehouden, vastgehouden en gerechtelijk vervolgd.